Sista träffen på Zombies, överlevnad och katastrofer

Igår hade vi sista träffen på höstens zombiecirkel. Det var mer katastrof och överlevnad och mindre fokus zombies. Jag vet inte riktigt om alla kursdeltagarna tyckte det var bra, men det kändes som om det var svårt att komma vidare kring zombies. Det är alltid lite vemodigt när en kurs tar slut och det blir lite tomt.

På första träffen hade vi en föreläsning om Kollaps med David Jonstad. Vi tänkte att det skulle bli en bra introduktion till katastrof och samhällskollapsscenarion. Det var också väldigt bra, och på många sätt väldigt deppigt. Ekonomi, ekologi och energi är tre bomber som väntar på att förändra hur samhället ser ut idag.

Andra träffen var en diskussionsträff då vi läste Rawles och utdrag ur Jonstads bok. Tanken var att ge ett amerikanskt prepperperspektiv och ett mer svenskt förberedelseperspektiv. Diskussionerna i min grupp handlade mycket om förberedelser och hur man kan tänka kring vad som är rimligt att göra idag, och vilka förändringar som är för stora. Lite om att leva i framtiden eller i nuet. Vi skulle också kolla på Zombies a Living History för att få lite baskunskap om zombies.

Den tredje träffen var med överlevnadsexperten Harry Sepp som berättade om några olika fall av situationer som gick dåligt som skulle kunnat gå bra. Vi lärde oss att förberedelser inte är allt, utan att man behöver också erfarenhet. Och att tillfälligheter inte kan planeras inför. Justja, ha inte bomullskläder närmast kroppen om du rör på dig utomhus när det är kallt (en av kursdeltagarna filmade föreläsningen så jag lägger upp det på här inom kort).

På fjärde träffen hade vi besök av biträdande brandchef Anders Fridborg. Vi fick lära oss mer om Susann Wheelans teorier om gruppdynamik och lära oss hur vi ska handskas med en främmande katastrofsituation. Att det första man måste göra är att försöka förstå vad det är som har hänt. Helt enkelt stanna upp och tänka istället för att direkt agera. Vi kom in på lite svårare etiska frågor kring om man kan lämna folk bakom sig som är skadade eller sjuka och hur det påverkar gruppen.

Den femte träffen var en diskussionsträff. Vi läste kapitel ur Zompoc om hur zombien kan uppstå. Jag har skrivit om det tidigare. Rabies och någon typ av svamp låg högt upp i listan på tänkbara zombiesjukdomar, men jag tycker nanoteknologin är en fascinerande tanke också. Vi pratade också en del om olika typer av zombies och jämförde lite packningslistor utifrån Rawles och Zompoc.

Avslutningsvis tittade vi på ett avsnitt av Doomsday Preppers och diskuterade hur människor reagerar på katastrofsituationer utifrån utdrag ur Enander och Ripley. Vi diskuterade också 28 veckor senare för att få in zombiespåret. Litteraturen går ut på att människor i stort följer rollmanus, att katastrofer är kollektiva samt att träning ger resultat. Vi kan träna vår hjärna så att vi reagerar på rätt sätt och överlever.

På det stora hela tycker jag kursen var bra. Jag lärde mig en hel del och fick lite upprepning för att komma ihåg bättre. Kursens litteraturlista var lite mer omfattande än tidigare kurser och färre läste också allt, men jag tycker ändå att diskussionerna var väldigt bra. Tack till alla deltagare och Johan och Benjamin i kursledningen.

Publicerat på oktober 24, 2012, i Att överleva, zombies i allmänhet och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Jag var mycket nöjd med kursen, både innehållsrikt, intressant och inte minst trevligt! Jag vill oxå tacka alla deltagare, elever så som handledare!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.