Mina böcker

Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig
Skulle du överleva en katastrof? Och går det att förbereda sig på pandemier, bränder, naturkatastrofer, kriser eller rentav en zombieapokalyps?I Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig djupdyker zombieöverlevnadsexperten och folkbildaren Herman Geijer i vad vi faktiskt kan göra för att öka våra chanser att klara en katastrof eller en helt oväntad händelse. Utifrån forskning och intervjuer med experter går han igenom bland annat riskhantering, kroppens behov, möjliga hot i det moderna samhället, myter kring katastrofhantering så väl som praktiska tips på hur man kan träna upp överlevnadsförmågorna, själv eller tillsammans med andra.Överlev katastrofen är den första svenska populärvetenskapliga boken på temat som inte bara handlar om överlevnadstekniker och styrka utan också fokuserar på hur människor fungerar och vad vi kan göra för att förbereda oss praktiskt och mentalt. Med zombieapokalypsen som ingång till allvarliga samhällsfrågor berättar Geijer hur du blir en överlevare – inte genom att försöka förvandla dig till en Rambotyp utan genom att förändra ditt vardagsliv.
Adlibris  203:-
Bokus 203:-
Sagt om boken:

Geijer har en lättsam ton, en skarp blick och ett tvärvetenskapligt förhållningssätt som gör läsningen otroligt intressant. Det är en relativt tunn bok som är späckad med intressant fakta och den borde kännas ganska kompakt. Men avsnitten är korta, koncisa och lagom underhållande, vilket gör det till ett nöje att ta del av alla hårda fakta. Till både den som oroar sig lite, och till den som oroar sig för mycket, rekommenderas Herman Geijers kloka överlevnadsbok.

Sandra Sandström LitteraturMagazinet

Fokus ligger inte på traditionella överlevnadstekniker utan på hur människan fungerar och vad vi kan göra för att öka våra chanser att klara en krissituation. Det är en tankeväckande och intressant bok där författaren utgår från forskningsresultat och intervjuer med experter. Texterna är populära och välskrivna.
Ur BTJ-häftet nr 5, 2018. Lektör: Ylva Sjöblom

 

Herman Geijer som skrivit boken Överlev katastrofen – Tolv sätt att förbereda sig, går till botten med de mer psykologiska och sociala delarna av förberedelse. Författaren tar bland annat avstamp i forskning som finns om människor som överlevt katastrofer.

Marcus Derland Dagens Arbete

Herman Geijers bok varvar handens och hjärtats kunskap, med hjälp av zombies och några överlevnadspsykologer. Som expert på zombie-filmer har han halvt på skämt, halvt på allvar ofta använt de odöda som hjälpsamma symboler för ett tänkt kristillstånd, till exempel klimatkatastrofen eller kärnkraftshaveriet. Det är alltid bra att hålla uppsikt åt sidorna och att kunna svinga en yxa.

Geijer är ju kulturforskare själv och har inte helt glömt vad han lärt om källkritik och skepsis. Med viss bävan citerar han David Jonstads bok Kollaps-livet vid civilisationens slut, där Jonstad försöker leda i bevis att vi, precis som romare och mayaindianer, lever i slutet på en civilisation. Undergången är nära. Tecknen får vi tolka själva.

Ulrika Knutsson Göteborgsposten.

 

 

Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen är en underhållande faktabok om att överleva zombieapokalypsen. Med utgångspunkt i forskning kring kriser och katastrofer som hänt ger boken dig kunskaper och tips till hur du kan klara dig den dagen zombierna kommer, eller om något annat oväntat händer.

Här kan du köpa boken:

Adlibris 160:-

Bokus  160:-

Aparts webbshop 169:-

Boken är uppdelad i sex kapitel:

1. Zombien Kapitlet handlar om vad är zombie är, vad som kan orsaka en zombie och lite om dess historia och hur zombien används som politisk metafor.

2. Alltid redo – om förberedelser och överlevnad Kapitel två tar upp hur du klarar dig såväl i en stad utan el och vatten som i naturen. Boken har utgått från den svenska naturen, särskilt under sommarhalvåret.  I kapitlet står också hur du bäst förbereder dig fysiskt och hur du kan öka dina överlevnadschanser.

3. När zombierna kommer Här får läsaren information om hur vi kan upptäcka att zombierna är på väg, vilka ställen det är bra att ta sig till samt lite om vapen och strid.

4. Krisbeteende och katastrofens sociala aspekter Hur beter sig människor vid kriser och katastrofer? Vad kan vi förvänta oss och hur kan vi mentalt förbereda oss är frågor som tas upp.

5. Sveriges kris- och katastrofberedskap I kapitlet beskrivs hur Sveriges katastrofberedskap fungerar, vad vi kan förvänta oss av MSB och hur förberedelser för pandemier och naturkatastrofer kan ha positiva effekter på beredskapen på zombiernas angrepp.

6. Apokalypsen är bara början – att leva i en odöd värld Hur är det att leva när världen ligger i ruiner? Kapitlet tar upp varför det inte kommer vara läderklädda motorcykelgäng med mohikaner som åker omkring överallt, postapokalyptisk sjukvård (du vill väl lära dig hur du amputerar någon som blivit biten?) och om våra föreställningar om apokalypsen.

Boken är rikligt illustrerad av Jimmy Wallin.

Den legendariske överlevnadsexperten (och en av grundarna till Svenska överlevnadssällskapet) Harry Sepp har skrivit förordet.

Det geniala med Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen är att även om den handlar om ett fiktivt problem – zombieapokalypsen – så är lösningarna användbara vid nästan alla kriser eller katastrofer. Kroppens behov är grunden för all överlevnadskunskap. Om du känner till dina behov så ökar dina chanser att klara dig när något hemskt inträffar. Du kan också lättare hantera medias rapportering samt hjälpa andra i din omgivning om du vet vad du behöver göra när en kris kommer. Den psykologiska aspekten av kriser som tas upp i boken är något som tyvärr ofta behandlas bristfälligt i överlevnadsböcker. Genom den här boken kan du bli tryggare då du vet mer om hur både du själv och andra fungerar när en oväntad situation uppstår.

 

Sagt om boken:

Det är en trevlig introduktion till prepping, krisberedskap och survivalism, paketerad i ett popkulturellt format och kryddad med popkulturella referenser.

Lars Wilderäng på bloggen Cornucopia?

Boken fyller också ett tomrum bland andra överlevnadsböcker som har ofta har en torr ton eller är skrivna för amerikanska preppers där man förväntas bygga en bunker och skaffa sig en egen vapenarsenal. Geijers koncenterar sig istället på det väsentliga och det som är praktiskt genomförbart och han poängterar att en katastrof överlever man bäst genom att samarbeta och hjälpa varandra och inte genom att isolera sig med ett automatvapen i en bunker.

Mathias Jansson i Tidningen Kulturen

Bokens stora styrka är dess fokus på Sverige. Boken utgår bland annat från den svenska naturen och dess årstidsväxlingar. Jag var faktiskt inledningsvis skeptisk till om denna bok skulle tillföra något. Bland annat finns ju redan ”Zombie : en överlevnadsguide” av Max Brooks. Men den gravallvarliga tonen i kombination av att vara en ”vanlig” överlevnadshandbok påminner den kanske mer om ”Överlevnadshandboken” av John Wiseman. Fast med zombier än de klassiska överlevnadszombieapokalypsböckerna. Wallins säkra illustrationer ökar bokens sympatiska intryck.

Ett mästerverk helt enkelt!

Daniel Gustavsson i Bild och Bubbla

 

Boken ger en översiktlig bild av av i stort sett alla ämnen man behöver fundera över som prepper. Den har en viss akademiska touch , med en stor mängd noter, men är samtidigt mycket lättläst med ett stort antal pedagogiska teckningar av Jimmy Wallin. […] Jag rekommenderar boken för alla som är intresserade av prepping, utom möjligen de som är allergiska mot allt som har med zombier att göra och de som till varje pris vill att författare ska använda uttrycket ”han/hon” istället för ”hen”.

Överlevnadsbloggen

 

  1. när exact kommer boken? Vill ge bort den i julklapp!

  2. Jag hade köpt den om det inte var en henbok..

  1. Ping: Bokinköp – prepp på mitt sätt

  2. Ping: Gränser – prepp på mitt sätt

  3. Ping: Recension: Zombieöverlevnad: Din guide till apokalypsen – prepp på mitt sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: