Film/boktips

Ibland får jag frågor om vilka filmer man bör se och böcker som är viktiga att läsa. Vilka filmer tillhör egentligen zombiekanon? Jag tog på mig att göra en sån lista. Den är högst subjektiv och jag har till exempel inte valt att ha med White Zombie från 1931 eller några filmer innan George Romeros Night of the Living Dead. Alla filmer är inte superbra och vissa har fått komma med bara för att de är viktiga för genren. Jag är inte så bevandrad i zombielitteratur men de böckerna jag tar upp tycker jag är bra och viktiga. Här kan du också hitta film och boktips

Filmer

Night of the Living Dead (1968)

Av många ansedd som den första moderna zombiefilmen. George Romero gjorde zombien till en smittsam kannibal vilket resulterade att den började användas på ett nytt sätt. Filmen kallas ofta antirasistiskt då den bryter mot normer om hur svarta ska vara på film och mot slutet av filmen kan man dra kopplingar till medborgargarden och lynchningar. Här är protagonisterna instängda in en liten stuga på landet.

Dawn of the Dead (1978)

Romeros andra zombiefilm är kanske den mest klassiska zombiefilmen någonsin. Människor blir instängda i en galleria och utanför finns horder av zombier som bara väntar på att få komma in. Ett tydligt politiskt budskap finns även i den här filmen där kapitalism och konsumtionshysteri kritiseras mer eller mindre subtilt.

Zombi II aka Zombie Flesh-Eaters (1979)

Lucio Fulcis äckelklassiker Zombi II saknar helt medvetet politiskt budskap och fokuserar istället på blod och inälvor. Handlingen och logik får träda tillbaka till förmån förexempelvis spetsade ögon och slagsmål mellan en haj och en zombie. Filmen får representera de europeiska zombiefilmerna som kom i kölvattnet av succén Dawn of the Dead.

Day of the Dead (1985)

Den här markerar en peak för Romeros zombiefilmer tycker jag. Återigen är huvudpersonerna instängda. Den här gången i en militäranläggning under marken och konflikten står mellan vetenskapsmännen och militärerna. Effekterna är lite bättre och vi får här se den första namngivna zombien – Bub.

Return of the Living Dead (1985)

En actionkomediklassiker med skräcktema. Zombierna är snabba, smarta och läbbiga. Return of the Living Dead är första gången zombien vill äta hjärna. Den kan ses som en fristående uppföljare på Night of the Living Dead.

28 days later (2002)

Den snabba zombiens genombrott kom med den här diskbänksrealistiska virusfilmen. Om de är zombier eller inte är omdiskuterat men filmens scenario är så zombielikt att jag tycker den kvalar in som zombiefilm. Kvalitativt kanske den bästa zombiefilmen någonsin.

Dawn of the Dead (2004)

Zac Snyder fortsätter trenden med snabba zombier och gör en actionrökare som är riktigt bra. De första scenerna är fantastiska. Filmen är en re-make på Romeros klassiker från 1978 men den enda likhet är att de är fast i ett shoppingcenter.

Shaun of the Dead (2004)

Brittisk zomcom, kanske den bästa i genren. Här får vi lära oss att skillnaden på zombier och slackers är högst marginell. Här är de instängda på en pub (dåligt val ur överlevnadssynvinkel)

[Rec] (2007)

Spansk riktigt läskig berättelse om ett hus i karantän och ett kameratema som är fast på insidan. Inte den typiska zombiefilmen men jag tycker ändå den platsar här. Lite Blair Witch känsla på ett bra sätt över den här filmen. Finns också en amerikansk version (Quarantine) av den här filmen som inte platsar på listan

Zombieland (2009)

Roadmovie actionkomedi som tar upp regler för att överleva i zombieland. Bill Murray gör sin bästa roll någonsin (som sig själv). Stjärnspäckad kassasuccé med visst zombieöverlevnadsvärde.

Maggie (2015)

Arnold Schwarzenegger gör sin bästa skådespelarprestation (vilket iofs kanske inte säger så mycket) i det här lågmälda dramat. Hans dotter har blivit smittade och det tar sex veckor för att transformationen ska bli fulländad så den handlar mycket om att släppa taget och att livet förändras.

Böcker

World War Z – Max Brooks

Max Brooks moderna klassiker som blev film (som dock inte platsade in på filmlistan trots Brad Pitt i page) helt nyligen. Boken utspelar sig efter zombieapokalypsen när spillrorna av mänskligheten vunnit Z-kriget och försöker återuppbygga samhället. Den är uppdelad i olika berättelser där viktiga personer intervjuats om händelser i Z-kriget.

The Rising – Brian Keene

En bok som verkligen fick fart på zombiegenren i bokform i USA. Den kom 2002 och efter det kom en våg av zombieböcker (ofta utgivna av författaren utan stort förlag). I boken är zombierna demoner från en annan dimension och inget tillfälle att beskriva blod och utslitna tarmar missas.

Warm Bodies – Isaac Marion

Romzomcom när den är som bäst. Många hatar när zombiegenren blir gullig, men jag tycker den här Romeo och Julia-berättelsen verkligen håller. Kärlek och lite skräck på ett bra sätt. Läses nog allra helst av tonåringar men den funkar utmärkt för vuxna också.

Autumn – David Moody

Brittiskt och läskigt om hur nästan alla helt plötsligt bara dör. Efter någon vecka vaknar de till liv igen och sen blir allt svart (typ). Mörk och obehaglig med karaktärer som inte riktigt fastnar men som ändå har djup på något sätt. Jag vet inte riktigt varför jag tycker den här boken är så bra egentligen.

Flickan med gåvorna – M.R. Carey

Spännande om en ung flicka som visar sig vara smittade av zombievirus men ändå lyckats behålla vissa mänskliga drag. Fina karaktärer och en bra berättelse på det stora hela.

Tooth and nail – Craig Dilouies

Det är vapen och militärer upp över öronen men det blir ändå bra. Bleka karaktärer men dramatik på högsta nivå och ett slut att dö för (bokstavligen hö hö).

Monster Island – David Wellington

Detta var den första skönlitterära zombiebok jag läste så det kanske är lite orimligt att den är med, men så kan det vara ibland. Det handlar om en FN-snubbe och ett gäng somaliska barnsoldater som ska hitta botemedel i New York. Den är oortodox ur ett zombieperspektiv men det är lite typiskt för zombieböcker som ofta tar ut svängarna mer än zombiefilmer. Varning för zombiefåglar…

Annons
  1. Boklistor är ett pyssel i sig. Vilka titlar ska egentligen vara med? Vilka är bäst? Vilka är viktigast? En titel saknar jag på din lista trots att det kanske inte är en tiopoängare, men den är viktig för genren, och det är Jonathan Maberrys ”patient Zero”. Och givetvis anser jag att Brian Keenes ”The Rising” ALLTID ska nämnas i de här sammanhanget, trots att den har vissa stilistiska brister.

  2. Hej! Vill först börja med att tacka så mycket för en väldigt bra föreläsning i Linköping tors den 7/11. Sedan skulle jag vilja fråga om namnet på den serie du nämnde vid namn crossed eller dylikt… Försökt söka men tänkte att det nog var enklare att fråga här.

  3. Glömde tillägga att jag dock hittade en serie (Crossed)… Är det den du menar? Tänkte först att det kanske var en TV-serie det handlade om… Ska kolla in serien hur som. Tack på förhand!

  4. Land of the dead, med bl.a Dennis Hopper 😉

  5. Hej jag har sett några av de filmerna du har tagit upp här men du har dock glömt ta upp en annan zombiefilm och det är Resident Evil det finns ett par uppföljare i den serien.Och jag vill påstå att det är en riktigt bra.Bara ett tips.

  6. Ja det är så sant så men filmerna har även dom blivit en klassiker och jag tycker dom är helt underbara.Sen finns det en annan som heter Zombie Apocalypse också om jag inte misstar mig och den var också bra den går att se på swefilm om jag minns rätt.

  7. Mkt bra lista! Men Peter Jacksons Braindead måste väl ändå anses som en klassiker inom genren? 😉

  8. Hej Herman,

    Jag vill börja med och tack för ett väldigt bra Sommarprat. Både innehållsmässigt och musikmässigt.
    En del av ditt sommarprat som fångade mitt intresse extra mycket var när du nämner hur du kommit fram till ditt underlag, både det du haft i dina workshops samt i din bok. Du nämnde bland annat boken ‘A paradise Built in Hell’ samt böcker om gruppdynamik och ledarskap. Förutom ‘A Paradise…’ Finns det några övriga böcker du kan rekommendera inom dessa områden?

    Mvh,

    • Tack! Roligt att du gillade det. I boken Zombieöverlevnad har jag en ganska lång litteraturlista också. Men lite kort så gillar jag Amandas Ripleys The ”Unthinkable – who survives when disasters strike and why.” Och också ”Människors förhållningssätt till risker, olyckor och kriser” av Ann Enander.

  9. Ni som tycker att Resident Evil filmerna borde stå med på listan,
    borde skämmas 🙂
    Jag var överexalterad över att min favorit spelserie skulle bli film och dessutom från kungen själv. George A Romero..

    Men nej, Dom lägger ner hans projekt för att det är för läskigt och ska kunna nå en yngre publik dvs handlar om pengar osv.

    Då alla hans tidigare filmer var åldersgränsen från 18år, Men släpptes även som ”klippta”
    I europa på vhs
    Vilket nästan alla vhs filmer i europa var, Som hade 18års gräns egentligen.
    Förutom holländska och nått mer land som inte klippte..

    Smakprov på delar av hans material av residentevil..

    topplista :
    1 – Dawn of the dead 1978 –

    2 – Day of the Dead 1985 –

    3 – Return of the living dead – 1985 –

    4 – Demons/Demoni – 1985 – Dario Argento som har gjort den, Hans dotter är förövrigt med i Land of the dead,

    5 – After Death aka Zombie 4

    Listan kan göras lång 🙂

    Började samla på zombiefilmer i mitten av 90 talet,

    Har massvis med filmer och Laserskivor,
    som min far inskaffa sig på 80 talet.
    Jag och min bror brukade skrämma varandra eller våra yngre syskon med ”Vhs/Laser fodralen, För det var ju läskiga zombies på dem 🙂

    Jag kan prata flera timmar om detta ämne, Vill ni nå mig så skriv nedan så kontaktar jag er om ni lämnar nån form av mail.

    Mvh Bub

    Bra sida: http://www.homepageofthedead.com/ <- George A romeros sida. Med bra intervjuer och coola bilder

  10. Hej Herman! Vilka överlevnadsböcker platsar på listan? Max Brooks Zombie? H-överlevnad?

  11. Apokalypsen är nog närmare än vad man tror. Det finns till exempel många uteliggare med skyltar som hävdar det i USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: