Så vill partierna förbereda sig inför zombieapokalypsen 2018

Nu är det snart val! Den verkligt stora frågan som ingen pratat om är som vanligt hur Sverige bör rustas för att klara av zombieapokalypsen. Liksom förra valet (läs förra valets svar här) så vill jag att vi väljare ska ha möjlighet att veta var partierna faktiskt står i några av de viktiga frågorna. Jag skickade ut följande frågor till samtliga riksdagspartier:

1. Varför är ju er politik bäst för att förhindra att zombierna kommer och vad skulle er primära strategi för att bekämpa de odöda horderna vara?

2. Hur ser ni på zombiers rättigheter? I fler moderna filmer och serier verkar de kunna anpassas tillbaka till samhället.

3. Är det viktigare med en samhällelig beredskap eller att underlätta för individer att förbereda sig?

4. Kan ni tänka er att subventionera ”folkkofoten” likt satsningen på bredband för hela Sverige?

5. Vilket ämne i skolan skulle ni säga är viktigast att stärka för att lära dagens ungdom att klara livhanken när de odöda reser sig från sina gravar?

Bild av Jimmy Wallin (från Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen). Redigerad av Kalle Mattsson.

Kristdemokraterna

”Tack för dina frågor till Kristdemokraterna. Eftersom vi får många enkäter att besvara i valtider och zombiefrågorna inte tillhör våra prioriterade områden väljer vi att avstå från att svara. Vi vill också framhålla partipolitiken inte kan lösa alla tänkbara och otänkbara problem :-).”

Min kommentar:
Ja alltså precis som förra gången så avböjer Kristdemokraterna medverkan. Fortfarande konstigt med tanke på att partiet är de enda som tydligt ska representera människor som tror att döda kan börja leva igen. Om KD trillar ut riksdagen så antar jag att de måste se över sina prioriteringar lite. Zombiefrågorna skulle enkelt kunna föra dem över 4% spärren. Rösta bara på KD om du verkligen tror att den kristna guden kommer att orsaka zombieapokalypsen – det skulle kunna ge dig lite större chans att bli en av de utvalda (om nu Gud bryr sig om vad du röstar på). De har däremot rätt i att det också är viktigt att bygga resiliens oavsett vad som händer i parlamentet. Passa på att köpa Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig för att vet hur du ska göra.

Vänsterpartiet

1. I princip samtliga trovärdiga zombiescenarier – inklusive de med snabba zombier – visar att den avgörande faktorn för att överleva och bekämpa de odöda horderna är att vi människor håller ihop och byggt upp ett starkt förtroende för varandra. Jämlikhet är det bästa sättet att bygga den sortens förtroende. Det är Vänsterpartiets väg framåt. Vi vill leva i ett samhälle där vi tillsammans bygger barrikader som är stora nog att alla får plats.

2. Det är slående hur skräcken för zombier i flera årtionden stod i vägen för att vi som samhälle ens skulle överväga den tanken. Vi borde ta det som en tankeställare. Rädda samhällen är svaga samhällen! Tar vi det lugnt och tänker efter, syns det att ett klokt samhälle alltid siktar högt. Ja, det skulle vara en stor arbetsuppgift att försöka stödja varje zombieskadad person i att hitta tillbaka till sin mänsklighet. Samtidigt behöver vi se det större perspektivet: det skulle bygga ett mycket starkare samhälle långsiktigt. Ett land där vi tillsammans, med varm och fast hand, alltid gör det vi kan för varandra har alla chanser att hålla samman också vid en andra zombievåg. Ett land som inte ens försöker, utan kallt låter människor se sina nära och kära att falla till botten, skulle inte göra det.

3. Det viktigaste är hur vi byggt samhället. Fortfarande idag lever vi i ett samhälle som på många sätt är byggt främst för ett fåtal rika människor i toppen. Forskningen är tydlig: ett kallt och splittrat samhälle är alltid skört. Konsekvenserna av det visar sig ödesdigra i de dramatiserade förlopp som studerats i forskningen kring zombieberedskap. Låter vi våra dagliga liv präglas av konkurrens och rädsla, är det en grogrund för kortsynt egoism och avhumanisering. Bygger vi ett Sverige med värme och sammanhållning har vi mycket större möjligheter att agera klokt både som samhälle och som individer. Försvarsmakten har sin roll att spela, men det är varken de eller din verktygsbod som är nyckelfaktorn, utan att dina goda relationer med arbetskamrater och grannar.

4. Det är förståeligt att många först tänker på den sortens faktorer när frågan om zombierisken kommer på tal. Tänk om alla runt omkring mig bara är ute efter att döda mig? Hur ska jag kunna klara mig, ensam i världen? Riskpsykologin tar gärna fram de sämsta sidorna hos oss. Det som spelar störst roll i verkligheten är att människorna kring dig är varma, förnuftiga och handlingskraftiga – inte vilka tillhyggen som råkar finnas till hands. Därför gör politiken stor skillnad. Använder vi samhällets resurser till att se till att varje människa kan växa upp med värme, trygghet och goda kunskaper om världen, kommer vi stå starka vad som än händer. Med det sagt: en folkkofot är ett praktiskt verktyg som bygger på en klar idé om jämlikhet. Vi är öppna för tanken.

5. Facklig organisering. Det är ett slående undantag från alla andra kloka saker vi ser till att barn och ungdomar tränar på i skolan. En för alla, alla för en. Alla hör ihop, alla behövs. Den dag ett stort, mörkt bolag tänkt sig att kunna tjäna pengar på att de döda stiger upp igen, trots att våra far- och morföräldrar trodde sig ha begravt dem en gång för alla, behöver vi vara bra på att hålla ihop. Den natt någon med slips och kostym börjar gapa om vilka som ska slängas ut till de som bultar på porten där utanför, spelar det roll att vi alla vet hur vi säger ifrån. De länder som låter dem öppna de luckorna, slutar förr eller senare med zombies i rummen. Vänsterpartiet är det parti som alltid kommer stå för linjen att hålla ihop och bygga samhället tillsammans. Där andra pekar finger eller svajar, står vi för att ta hela Sverige fram till morgonen.

 

Min kommentar:                     

Det första svaret jag fick av dem var: ”Det är vidarebefordrat till vår enhet som arbetar med dessa frågor.” Lovade gott. Inget annat parti verkar ha en enhet för zombiefrågor. De är också de som verkar ta in forskningen kring zombiefrågor på störst allvar vilket är bra. Deras syn på zombiefrågan tycker jag känns trovärdig utifrån deras värdegrund. Att känna sina grannar och arbetskamrater (alltså där det är störst chans att du är när zombierna kommer) är tips som jag ofta återkommer till utifrån forskningen på kriser och katastrofer. Jag är dock lite orolig för svaret att zombier kan rehabiliteras. Mycket positivt är förslaget om folkkofot men att vapen inte är det viktigaste i kampen mot zombierna. Facklig organisering är ju inte ett skolämne idag så jag tolkar det som ett nytt konkret politiskt förslag. Friskt och modigt att slänga in det i den här typen av enkätsvar. Utöver att känna grannar är ju organisering viktigt så jag ställer mig bakom förslaget (och kanske att göra om elevråden till folkmilis mot zombier). Och slutklämmen bjuder också på en något långsökt referens till Dawn of the Dead. 

 

Miljöpartiet

1. Vi ser zombierna som en viktig del i att rädda klimatet. Med dagens klimathot så kommer vi behöva fler krafter i omställningen till ett hållbart samhälle och med zombiernas miljötänkande tror vi att samhället får ökade resurser i ett sådant arbete.

2. Miljöpartiet värnar alla varelsers möjlighet att kunna delta aktivt i samhället på lika villkor och i händelse av att zombier verkligen finns så menar vi att de ska ha samma rättigheter som alla andra.

3. Det är viktigt att ha ”två tankar i huvudet”, dels måste man genom information till allmänheten kunna ge människor beredskap att försvara sig. Men samtidigt så är samhället ytterst ansvarigt för människor säkerhet och därför behöver vi en beredskap mot eventuella angrepp från zombier också.

4. Det beror på vad remissinstanserna säger i frågan.

5. Idrott och hälsa, det gäller att ha bra kondition om man ska fly från zombier.

Min kommentar:

Jag är lite oroad över att MP ser zombierna som varelser och inte som odöda. Det bäddar för att ge dem rättigheter och det blir problematiskt eftersom de ju är döda och mest av allt vill kalasa på våra inälvor. De verkar vara inne på något slags rehabiliteringsprogram som i  In the Flesh eller eventuellt Fido. I de flesta filmer går sånt verkligen åt skogen så det är svårt att rekommendera det. Bra att de inte vill dra förhastade slutsatser om hur förberedelser ska ske utan inväntar en remiss (som jag hoppas att de nu kommer att försöka få till stånd – jag ser det som ett vallöfte med samma tyngd som att underlätta tågresor till Europa). Cardio är ju regel nummer 1 för att överleva i zombieland så jag är också nöjd med det sista svaret. På det stora hela känns svaren lite tunna dock.

 

Centerpartiet

1. Vi är ett parti som är vana att ta ansvar och inför en framtida zombiekatastrof är det tydligt att Sverige behöver ett nytt ledarskap som är berett att visa handlingskraft också i krissituationer. Ett hållbart samhälle, ett Sverige som binds samman av en god infrastruktur, med ett starkt försvar och god beredskap kommer vara förutsättningar för att vi ska ta oss igenom en katastrof. Det är något som Centerpartiet kan bidra med.

2. Även om fiktionen visar zombies som kan återanpassas till samhället vet vi inte säkert hur deras lynne och återanpassningsförmåga är innan zombiekatastrofen är över oss. Odöda som går att återanpassa till samhället kan därför komma att kunna åtnjuta liknande rättigheter som oss levande. Med rättigheter kommer även skyldigheter och där kan det uppstå en del problem i ett samhälle med både levande och odöda. Det gäller exempelvis sjukvård, pensioner och annan grundläggande service som en odöd eventuellt inte har samma eller andra behov av. I en situation där ett betydande antal odöda lever sida vid sida med levande behöver sannolikt också en översyn göras som säkerställer att inte sjukförsäkringssystemet belastas i allt för hög utsträckning. En eventuell FN-konvention om zombieliga rättigheter får vi förhålla oss till när frågan är aktuell.

3. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ett ansvar att informera medborgarna och se till att statens beredskap är god. Om risken för en zombieattack tilltar avsevärt är vi beredda att pröva möjligheten att utvidga MSB:s uppdrag till att också innefatta så kallad prepping för zombieattacker. I grunden kan man anta att en rad av de åtgärder som då genomförs även stärker samhällets motståndskraft vid exempelvis en invasion från yttre rymden eller om Mårran skulle visa sig finnas på riktigt.
Om zombierna kommer kan det också finnas skäl att utreda en utvidgning av ROT-avdraget så att det också omfattar sådana förberedelser och ombyggnationer av fastigheten som kan behövas för att kunna stå emot zombieattacker. Det kan då exempelvis handla om grävandet en vallgrav runt huset, förstärka dörrar och fönster eller placera huset på pålar.

4. Om det visar sig nödvändigt utesluter vi inte en sådan lösning. Samtidigt kan en subvention av endast kofötter visa sig otillräcklig då modern teknik kan leda till nya sätt att skydda sig mot zombier. Vi skulle därför föredra ett system som är teknikneutralt och därmed mer långsiktigt.

5. För att kunna fly från en eventuell zombieattack krävs en god fysik. Vi har länge drivit frågan om mer fysisk aktivitet i skolan. Det är viktigt att barn och unga tidigt lär sig fördelarna med en aktiv livsstil. Vid behov av undervisning i zombie-självförsvar och strategier för att avleda och fly från odöda är det rimligt att Skolverket gör en oberoende utvärdering om hur skolan kan ta steg i denna riktning.

Min kommentar:

Personligen är jag lite less på begreppet att ta ansvar för politiken eftersom det inte betyder något, men i övrigt känns det som att Centern utgår från sin idé om ett levande Sverige. De visar också i sina svar på ett engagemang i denna viktiga fråga. Det här med att de vill vänta på en hel del utredningar vilket både är bra och dåligt. Bra för att det betyder att de tar frågan på allvar, men samtidigt tycker jag det är något oroväckande att de inte vill se action nu. Att koppla in MSB i zombiefrågan är bra och MSB själva har ju försiktigt tagit steg i denna riktning, även om det är små små steg. Däremot är det tramsigt att blanda in en fiktiv person som Mårran. Utökning av ROT är ett bra förslag, så även det om ökad fysisk aktivitet i skolan, särskilt om det omfattar mer än bara ämnet idrott och hälsa.   

Socialdemokraterna

1. Vi kan börja med att konstatera att i Sverige kremeras runt 70 procent av de avlidna (i storstäderna är siffran över 80 procent). Näst efter Japan är Sverige det land i världen som har störst andel krematorier per capita. Att kremera de avlidna torde i sig vara ett säkert sätt att skydda sig mot att de döda reser sig igen. Skulle de jordbegravna avlidna ändå resa sig så ser vi detta som en krissituation där olika myndigheter måste samordna sina insatser. Det kan röra sig om evakuering av de utsatta områdena eller insatser för att begränsa zombieinvasionens utbredning, Redan i våras skickades broschyren ”Om kriget kommer” ut till de svenska hushållen med handfasta råd om hur man hanterar en långvarig kris.

2. Fullständiga mänskliga rättigheter tillkommer levande individer. Det finns ingenting i dag som talar för att odöda skulle ha t.ex. rösträtt, rätt till privatliv eller rätt till domstolsprocess. I och med att zombier per definition redan är döda så kan inte den som utsätter en zombie för ett våld som i normalfallet skulle vara dödligt göra sig skyldig till mord eller dråp.  Ett visst begränsat skydd av avlidna finns genom den s.k. griftesfridslagen. Problemet med att tillämpa denna på zombier är dock att dessa ofta själva beter sig på ett sätt som upplevs som fientligt mot levande

3. Vi socialdemokrater tror alltid mer på att ha en samhällelig beredskap. En katastrof av den omfattning som en fullskalig zombieinvasion skulle utgöra kan aldrig hanteras enskilda individer, det kräver samhällelig beredskap.  I populärkulturen kan zombiefiktionen sägas vara en undergrupp av kategorin ”post-apokalyptiska skildringar”. Det väsentliga hotet kommer inte från de odöda i sig utan från det faktum att samhället har brutit samman. Det bästa försvaret mot zombiehotet är därför att upprätthålla de väsentliga samhällsfunktionerna såsom vattenförsörjning, avfallshantering och infrastruktur, Däremot så kan man som enskild individ förbereda sig för de påfrestningar som en samhällskollaps innebär genom att vara förberedd med färskvatten, konserver och annat. Handfasta råd finns i den ovan nämnda broschyren ”Om kriget kommer”.

4. Nej. Det låter som ett sätt att göra en fråga som bör vara ett samhälleligt ansvar till ett privat problem.

5. Då en zombieinvasion sannolikt skulle innebära mycket stora störningar för vårt samhälle så skulle på kort sikt många av de kunskaper vi bär med oss från skolan bli oanvändbara. Den kondition och styrka man byggt upp under skolans idrottstimmar kan dock vara användbar för att undkomma de odöda. På lite längre sikt kan samhällskunskapens kunskaper om hur man bygger en författning, en marknadsekonomi och ett rättsväsende bli väsentliga när samhällsfunktionerna ska byggas upp igen av de överlevande.

Min kommentar:

För det första är jag glad av Socialdemokraterna väljer att inte bara kopiera in lite försvarspolitiskt program som de gjorde förra valet. Kremeringsdiskussionen kan vara relevant men det är trots allt ovanligt att alla döda reser sig. Samordning vid en zombiekatastrof är självfallet viktigt och det är bra att de ser det. De ger ett väldigt klart, tryggt och tydligt besked i rättighetsfrågan vilket är bra. Svaret i fråga tre är också bra. Samhället behöver stå starkt för utmaningar även om en zombieapokalyps nästan alltid leder till en total kollaps. Förhoppningsvis går det att fördröja samhällets totala sammanbrott lite så att fler kan lämna de tätt befolkade områdena och har större chanser att klara sig. Idrottslektionerna är viktiga, men också bra att ta in att bygga upp ett nytt samhälle.

Liberalerna

1. Skolan först! Det finns gått om råmaterial i en skola – slöjdsalar är en guldgruva av spetsiga föremål. För att inte tala om alla gafflar i skolmatsalen, som kan användas till fällor för kringströvande zombies.

2. Det är en knivig fråga. Det skulle kräva stora reformer, införande av ZFI med mera. Vi Liberaler tycker att detta är en fråga för EU att lyfta. Det är viktigt att Europas länder delar på ansvaret för zombies.

3. Som liberaler tror vi på individen. Men samtidigt krävs statliga insatser för att ge människor lika förutsättningar. Dock ska samhället inte hålla tillbaka drömmare, alla är vi inte stöpta i samma form. Därför anser vi att samtliga medborgare skulle behöva delta i en gedigen zombieutbildning om olyckan är framme, självfallet med ordningsbetyg. Ifall vissa individer vill göra mer ska vi ej hålla dem tillbaka. Liberalerna är därför bland annat öppna för att lätta på strandskyddsregler och bullerregler för byggnation av bunkrar och fort. Spara även kvitton för dessa då de kan bli avdragsgilla med framtida ROTZ-avdrag.

4. Statliga subventioner leder till snedvridning och minskade innovationer. Vi kan inte förbereda oss på att utkämpa gårdagens zombieinvasioner! Det finns ingen garanti att kofotar… kofötter? Att samma verktyg som fungerade igår är rätt verktyg i morgon. Men om ko…fötter mot förmodan skulle vara det bästa vapnet tror vi att den tyska varianten, ‘Brecheisen’, skulle bli betydligt billigare genom frihandel inom EU.

5. Vi lanserar nu förslaget om ett införa en läsa-skriva-räkna-fäktas-garanti i skolan. Vi har länge kämpat för att idrottsämnet ska innebära mer rörelse och faktisk träning. Det må verka som idrottslärarens sista utväg att ordna hinderbana och leka ”inte nudda golv” i jumpasalen, men det ger ovärderliga färdigheter i det postapokalyptiska samhället. Och i vilket annat ämne lär sig eleverna att svinga ett brännbollsträ?

 

Min kommentar:

Skolan alltså, nja jag vet inte. Och gafflar kan aldrig gå igenom en skalle (och träffa ögat är för svårt). Nu vet jag inte vad ZFI  står för riktigt (zombier för invandrare, zombiers filminstitut?) så det är svårt att säga om det är bra eller dåligt. Men att lyfta frågan till en högre instans är ju bra. Vid en borgerlig valseger är det nog vettigt att spara kvitton när ni gör om era hem. Brecheisen är för övrigt samma sak som kofot (eller bräckjärn som är ett annat svenskt ord) men det finns såklart poänger i att se om det finns bättre verktyg och ”kofötter” är den korrekta böjningen. Liberalerna lyckas däremot lyfta alla sina hjärtefrågor, EU, skola och fri marknad. Kudos för det! Jag tycker ändå att svaren är lite för svävande. En viss otydlighet utöver förslaget om ”läsa-skriva-räkna-fäktas”. Brännbollsträsvingande låter ju bra men jag kan inte sluta tänka att de bara vill skapa en massa Negans (från Walking Dead).

 

Avslutande analys

Det finns hopp om liv efter zombieapokalypsen då flera partier svarat bra på frågorna. Och alla gjorde det utifrån sin syn på samhället.  Sverigedemokraterna bemödade sig inte ens att svara på mailet så alla som tänker på zombieapokalypsen kan och bör strunta i dem, Moderaterna svarade för sent, men deras svar finns i kommentarerna nedan. För er som lutar åt det rödgröna hållet rekommenderar jag en röst på Vänsterpartiet eftersom de verkar vilja stärka organisering även utanför statens ramar vilket jag tror är en viktig faktor. Lutar du mer åt det borgerliga hållet så skulle jag nog lägga min röst på Centern då de tar frågan på stort allvar, har rimliga förslag i sina svar och bör ha hyfsad koll på självförsörjning.

 

 

Publicerat på augusti 13, 2018, i Att överleva, zombies i allmänhet och märkt , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 11 kommentarer.

  1. Nu har moderaterna svarat också.

    1. Varför är ju er politik bäst för att förhindra att zombierna kommer och vad skulle er primära strategi för att bekämpa de odöda horderna vara?

    Moderaterna gör stora satsningar på att bygga upp Sveriges totalförsvar, inklusive en civil beredskap och effektiv krishantering. Det skulle tjäna oss väl om de odöda horderna angriper.

    2. Hur ser ni på zombiers rättigheter? I fler moderna filmer och serier verkar de kunna anpassas tillbaka till samhället.

    Först och främst värnar vi mänskliga rättigheter. Om zombierna kan bidra till samhället på ett positivt sätt bör denna möjlighet självklart tas tillvara. Men då ska man komma ihåg att rättigheter och skyldigheter går hand i hand. Till exempel bör arbetslinjen i så fall också gälla för zombier.

    3. Är det viktigare med en samhällelig beredskap eller att underlätta för individer att förbereda sig?

    Försvar och krisberedskap är en av statens kärnuppgifter. Försvaret ska säkra vårt lands gränser och vårt sätt att leva. Samtidigt vidtar vi åtgärder för att ge individen bättre möjligheter att förbereda sig. Bland annat sänker vi skatten för alla som arbetar. Det ger mer pengar kvar i plånboken och därmed mer pengar till eventuella förberedelser, såsom att inskaffa tillhyggen, bensin och konserver.

    4. Kan ni tänka er att subventionera ”folkkofoten” likt satsningen på bredband för hela Sverige?

    Vi har inga sådana förslag. Vår utgångspunkt är dock att en eventuell subvention bör vara teknikneutral – alltså att var och en själv får välja det närstridsvapen som han eller hon tycker passar bäst. Valfrihet är viktigt.

    5. Vilket ämne i skolan skulle ni säga är viktigast att stärka för att lära dagens ungdom att klara livhanken när de odöda reser sig från sina gravar?

    Allra viktigast är den analytiska förmågan och problemlösning. Men det skadar inte med lite klassisk träslöjd. Vi ska se till att alla skolbarn får dessa kunskaper och därför förslår vi att undervisningstiden utökas med en timme per dag, med start i lågstadiet.

    Min kommentar: Jag är inte så imponerad tyvärr. Det är bra att jobba med den civila beredskapen, men det tror jag egentligen att alla partier säger att de vill. Rättigheter och skyldigheter? Zombier. HA! I övrigt följer de vad de säger mest annars. I fråga fem tycker jag de svarar bra. Hjärnan är det viktigaste vapnet för att klara zombiekatastrofen. Slöjd? Nja kanske, men jag skulle hellre se utökad idrott och hälsa eller någon typ av rörelse istället.

  2. Bättre svar detta val än förra. Men jag är (liksom förra valet) nyfiken på vad de största partierna utanför riksdagen (F! & PP) tänker kring dessa frågor.

  3. Och så svarade Piratpartiet också (fast jag inte frågat dem).
    1. Varför är ju er politik bäst för att förhindra att zombierna kommer och vad skulle er primära strategi för att bekämpa de odöda horderna vara?
    Piratpartiet är det parti som i störst utsträckning har ett cementerat politisk fokus på evidens. Detta gäller naturligtvis också när det kommer till zombies. När hotet är reellt och riskerar att trasa sönder samhället, som en zombieapokalyps garanterat skulle göra, går det inte förlita sig på känslopolitik och populistiska utspel. Här gäller det att vara villig att
    förlita sig på forskning. Vad menar forskarna skulle fungera i händelse av att en hord av odöda attackerar samhället? Vi menar att det är av absoluta vikt att vara lyhörd för deras förslag. Vidare är vi övertygade om att nätverken i samhället besitter god kunskap om zombies och att internet blir ett viktigt verktyg för att strukturera försvaret mot dessa döingar.
    Slutligen menar vi att patent måste avskaffas. I en tid av oro och fruktan kommer många vilja uppfinna det ultimata zombievapnet. I händelse att ett sådant uppfinns så ska det vara fritt och möjligt för alla att kopiera.

    2. Hur ser ni på zombiers rättigheter? I fler moderna filmer och serier verkar de kunna anpassas tillbaka till samhället.
    Zombier representeras inte i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Kanske är det en god idé att se över det, och vidga den. Vi behöver skapa förutsättningar för att de ska kunna bli en del av samhället. Om de önskar hjälp med att komma ur en ohållbar situation så behöver det finnas hjälp, i någon form. Vi vill inte tvinga dem till vård men skapa goda förutsättningar för dem. Om de inte vill ha vård, oavsett form utan fortsätter sitt destruktiva och samhällsomstörtande beteende behövs andra verktyg. Här behöver vi samla in mer kunskap och nå en bred enighet kring allra bästa tilltag mot dessa döingar.

    3. Är det viktigare med en samhällelig beredskap eller att underlätta för individer att förbereda sig?
    Här tror vi mycket på friheten. Att tvinga till beredskap bör vara sista utvägen. Snarare bör vi tillsammans skapa goda förutsättningar för de som vill förbereda sig. Det kan handla om att avsätta mark för byggande, exempelvis om ett företag vill etablera ett kriscentrum eller dylikt så ska förutsättningarna finnas för det. Det kan också handla om att skapa möjligheter för föreningar att söka bidrag för exempelvis studiecirklar ägnade åt förkovring i zombieskydd.

    4. Kan ni tänka er att subventionera ”folkkofoten” likt satsningen på bredband för hela Sverige?
    Vi vill att forskningen ska avgöra om just folkkofoten är rätt verktyg. Kan det vara så att vi subventionerar en grupp av verktyg snarare än låser oss till ett enda? Kan det vara så att vissa zombies inte alls är byggda på ett sätt som gör att kofoten är bäst? Vi vill vara lyhörda till forskarna innan vi tar ett beslut kring detta.

    5. Vilket ämne i skolan skulle ni säga är viktigast att stärka för att lära dagens ungdom att klara livhanken när de odöda reser sig från sina gravar?

    Vi är osäkra på om ett enskilt ämne är viktigare än något annat för att klara denna situation. Det går att motivera på goda grunder att en blandning av de ämnen som redan finns i skolan, och kanske t.om något nytt, behövs för att ungdomarna ska överleva och bygga vidare på samhället. Här tänker vi att historia är av stor vikt för att lära av tidigare katastrofer som drabbat olika samhällen, vad funkade bra, vad funkade inte alls. Vi tänker att kemi är viktigt för att redan innan apokalypsen slår till kan vi ha en rad potentiella botemedel på plats att testa. Skulle det vara så att en situation uppstår där vi behöver springa, korta eller långa sträckor behövs god kondition. Det får vi genom att eleverna under roliga förhållanden rör på sig. Idrott och hälsa behöver därför stärkas till mycket mer än bollsport och orientering. Även om orientering kan vara ack så viktigt när du gömmer dig för zombies i skogen!

  4. Och SD fick inte vara med gissar jag? Demokratiskt.

  5. Hej! Så kul att det här återkommer 😀 jag såg att årets var taggad med ”val” men 2014 var taggad med ”riksdagsval”, kan du inte tagga dem med samma så det blir lätt att hitta alla svar genom åren? Jag förutsätter ju att det här blir tradition 😉

  1. Ping: Valåret i skolan (del 19): Samlade parti- och valenkäter (plus zombies!) – Pedagog Trelleborg

  2. Ping: Valåret i skolan (del 19): Samlade parti- och valenkäter (plus zombies!) – Ola

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.