Filmtipset: Maggie

indexSå har äntligen Maggie haft premiär. Det är inte så ofta som zombiefilmer går upp på bio i Sverige så varje gång är det lite extra kul. Maggie, med Arnold Schwarzenegger i en av huvudrollerna, handlar om en far och hans dotter Maggie. Hade han inte varit med är det troligt att filmen inte fått så mycket uppmärksamhet utan gått direkt till videohyllan. Maggie är egentligen inte en postapokalyptisk film utan snarare ett ganska lågmält drama som utspelar sig när samhället balanserar på gränsen till kollaps. Vi får inte veta så mycket av det, mer än att saker och ting försämras.

Maggie har blivit smittad av en zombiesmitta, men det tar flera veckor från bettet till personen faktisk blir en fullfjädrad zombie. Det gör filmen långsam och stämningsfull. Den som förväntar sig en actionfilm blir besviken, men Arnold gör den bästa rollen jag någonsin sett honom i. Han skådespelar faktiskt och säger aldrig ”I’ll be back” (trots att läge faktiskt fanns). De smittade ska föras i karantän där de avlivas efter en omänsklig behandling, men vissa har istället kvar de smittade hemma tills de blir för sjuka. Och att avgöra exakt när det är, är lite temat för filmen. När är det egentligen dags att ge upp och släppa taget?

Relationen mellan Wade (Arnold) och Maggie (spelade av Abigail Breslin) är det centrala. Och hur vi handskas med att förlora någon. Det skulle egentligen lika gärna kunnat handla om något annat än zombier, det kändes som om det finns paralleller till hur människor handskades med AIDS-sjuka under 80-talet. Men det är det här som jag ändå gillar att zombiegenren utvecklats till. Jag skrev för något år sen om filmen Exit Humanity, som är en westernfilm med zombier, och hur det är svårt att ens tala om EN zombiegenre. Det är liksom ett tecken på att zombier går att använda lite till vad som helst. Maggie är ett bra exempel på det.

Hur som helst är det här en bra introduktion till zombiegenren till folk som kanske inte skulle gilla splatterfilmerna från 80-talet.

Kolla trailern här:

Publicerat på maj 25, 2015, i litteratur och film och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Håller med helhjärtat … har gillat Arnold sedan innan och denna filmen är verkligen en av de bästa han gjort skådespelarmässigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: