14 prioriterade växter i den svenska naturen

Det finns 14 växter som är extra viktiga att kunna för att kunna klara sig bra i naturen. Givetvis är det bara en liten del av alla växter med vettiga användningsområden som finns i den svenska naturen. Det lär finnas ca 250 olika växter som är ätbara runt om i landet, en del är dock rätt ovanliga och ganska många har begränsat näringsinnehåll.

Ingen kommer att lära sig dessa genom att bara läsa igenom texter om vilka växter som är vettiga. Det enda sättet är att gå ut i naturen med en flora och kolla vad som finns. Efter ett tag blir det naturligt att känna igen olika växter som är ätbara och då är det bara att börja plocka.

1. Rallarros eller Mjölkört

2. Björk

3. Tall

4. Vass

5. Kaveldun

6. Tuschlav (i kustmiljöer)

7. Manlav

8. Skägglav

9. Hundkäx (OBS det finns två växter, Odört och Vildpersilja, som är dödliga och liknar Hundkäx så var noga med att det är rätt växt du fått tag i)

10. Nypon

11. Ormrot

12. Ullig kardborre

13. Maskros

14. Kärleksört

Övriga vanliga växter värda att nämnas är:

Nässlor (helst små och späda, de stora går det att tvinna rep av stjälkarna med)

Bär som t ex Lingon, Kråkbär, Blåbär, Hallon, Hjortron och Smultron. Gott som fan, men om du försöker få i dig kaloribehovet med blåbär så blir du inte rolig i magen.

Älgört går det att göra te mot huvudvärk på. Två stora nävar blad i en halvliter vatten som man kokar i 20 min ger samma effekt som en halv aspirin.

Röleka, Skvattram och Pors går det att göra myggmedel av.

Groblad – Man kan äta fröna och de är rätt goda faktiskt. Nya rön verkar också stärka tesen om att den har läkande egenskaper.

Röd och vitklöver har en ätbar blomma. Det är förvånansvärt gott, särskilt rödklövern.

De flesta växterna är ganska kalorifattiga och man behöver äta typ 30 maskrosrötter för att få i sig minsta dagliga behovet av kalorier (500kcal) och då kan jag lova att man är rätt trött på smaken. Men ätandet av växterna är ändå viktigt, dels för att ha något att göra, dels för att det känns bra att stoppa saker i magen när man har det tufft generellt. Det finns alltså en psykologisk poäng med ätandet.

Publicerat på juli 11, 2013, i Att överleva och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.