Så här tycker partierna vi ska klara zombieapokalypsen

Eftersom zombiefrågan är så eftersatt i dagens politik gjorde jag en enkät och mailade ut till några av partierna. Svaren är publicerade i den ordningen jag fick in dem. Med hjälp av tjat fick jag in flera stycken. Efter varje svar har skriver jag en liten kommentar till svaret. Så här såg mitt mail ut:

Hej!
Jag heter Herman och driver en blogg om att överleva zombiekatastrofen. Eftersom det är valår i år och zombiefrågan får oroväckande liten del i valrörelsen så tänkte jag ställa några frågor som jag hoppas få svar på. Dessa frågor går alltså ut till de flesta partier för jag tycker det är viktigt att väljarna får veta vilka som bäst kommer att driva en politik som hindrar att de odöda horderna tar över Sverige.
1. Hur tycker ni Sveriges katastrofberedskap för oväntade händelser är? Vad vill ni förbättra?
2. Tror ni zombier är snabba eller långsamma och tror ni på olika strategier för att bemöta de olika hoten?
3. Hur tolkar ni lagarna angående att döda zombier? Går nödvärnsrätten före griftefridslagen?
4. Kan ni tänka er att göra zombieförberedelser avdragsgilla?
Jag kommer att publicera i början av september så jag behöver svar så senast sista veckan i augusti. Tack på förhand!
Herman

KRISTDEMOKRATERNA:

”vi tackar för din enkät men väljer att avstå från att besvara den.”

Kommentar: Va fan, KD är ju det parti som redan tror att döda kan resa sig och komma tillbaka till livet, så det här är inget annat än en stor besvikelse.

 

Are Sveriges partier ready?

Are Sveriges partier ready?

SOCIALDEMOKRATERNA:

”Hej! Tack för ditt mejl.
Sveriges försvar ska bevara vår fred och självständighet, trygga stabiliteten i vårt närområde och bidra till att stärka internationell fred och säkerhet. De nationella behoven ska utgöra grunden för prioritering och utvecklingen – försvaret av Sverige börjar i Sverige. Därför vill vi socialdemokrater ställa om försvaret till ett modernt, effektivt och folkligt förankrat försvar.
Sverige ska vara militärt alliansfritt. Försvaret ska utformas efter denna säkerhetspolitiska linje. Socialdemokraterna har tre grundprinciper för försvars- och säkerhetspolitiken:
1. Att försvaret av Sverige och svenska intressen är Försvarsmaktens främsta uppgift.
2. Att värna befolkningens liv och hälsa och samhällets funktionalitet.
3. Att värna vår förmåga att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.
Vi är oroade över situationen i det svenska Försvaret. Den moderatledda regeringen valde att, med en mycket knapp majoritet i riksdagen, driva igenom det nya personalförsörjningssystemet och därmed göra den allmänna värnplikten vilande. Trots att det nya systemet inte var fullt utrett. Regeringens politiska styrning har inte fungerat, insatsorganisationen är kraftigt försenad, avhoppen från soldatutbildningen är höga och tilltron till det svenska försvarets förmåga har sjunkit. Riksrevisionen gjorde nyligen en granskning av försvarspolitikens resultat. Det var nedslående. Målsättningarna rimmar inte med anslagen. Det saknas personal och det saknas materiel.
Försvarsmakten måste klara av att förse myndigheten med tillräckligt mycket personal med tillräckligt hög kompetens, oavsett säkerhetspolitisk eller ekonomisk konjunktur. Det frivilliga försvaret är en viktig del av det svenska folkförsvaret och en central resurs för samhällets robusthet vid större kriser. Det är en generellt sett kostnadseffektiv resurs och bör finnas tillgängligt i hela landet. Förmågan till rekrytering av unga, kvinnor samt en mångfald i etnisk bakgrund, ska tas till vara. Hemvärnsförbanden ska kunna stödja och komplettera insatsorganisationen och skapa en längre uthållighet.
Vi socialdemokrater vill:
• hävda Sveriges militära alliansfrihet och vår förmåga till internationellt samarbete
• garantera den folkliga förankringen i Försvarsmakten vid rekrytering och bygga på demokratiska värderingar som öppenhet och samverkan med det civila samhället
• införa ett personalförsörjningssystem som förmår att förena efterfrågad snabbhet med bred folklig förankring. Bland annat bör fördelningen av antalet yrkessoldater kontra kontraktssoldater ses över
• införa obligatorisk mönstring för alla män och kvinnor vid 18 års ålder
• återskapa utbildningsreserven
• stärka det nordiska försvarssamarbetet.
Om du vill ha en Socialdemokratisk ledd regering med Stefan Löfven så måste du rösta på Socialdemokraterna.

Kommentar: Socialdemokraterna befäster sin ställning som tråkiga med stabila. Försvarspolitik i all ära, men som alla läsare av zombieöverlevnad.se vet, så är försvarspolitik inte det viktigaste när det kommer till att överleva zombiekatastrofen. En icke godkänd zombiepolitik helt enkelt.

MILJÖPARTIET
”1. Hur tycker ni Sveriges katastrofberedskap för oväntade händelser är? Vad vill ni förbättra?
Miljöpartiet har länge lyft att Sveriges krisberedskap behöver bli bättre. Vi har de senaste två åren lagt förslag på stora satsningar på krisberedskap, i första hand rörande klimatanpassning men vissa förslag kan säkerligen vara till nytta även vid en eventuell zombiekatastrof. Miljöpartiets förslag:

Tydligare ansvar: Miljöpartiet vill att Myndigheten för säkerhet och beredskap i sitt regleringsbrev ska få huvudansvar för klimatanpassningsarbetet. Tillsammans med länsstyrelserna, kommuner och andra statliga myndigheter ska MSB arbeta fram underlag och planer samt medfinansiera åtgärder för att motverka bränder, översvämningar och andra naturkatastrofer.
Konkreta åtgärder: Konkret handlar det om att bygga om infrastruktur, förstärkning av kapaciteten i räddningstjänsten i form av exempelvis flygplan för brandsläckning eller åtgärder för att säkra elnätet mot väderkatastrofer.
Ökat stöd: Miljöpartiet föreslår två olika statliga satsningar för att klimatsäkra Sverige. En kraftig ökning av stödet till lokal klimatanpassning till 350 miljoner per år och särskild pott för stora projekt som inte ryms i KLAMP, som klimatsäkringen av Mälaren, Göta Älv och Skåne, på 750 miljoner om året om året kommande tre åren.
Nationella skyddsstyrkorna: Miljöpartiet föreslår dessutom en ökad satsning på de nationella skyddsstyrkorna (hemvärnet), som kan sättas in som stöd vid nationella kriser som exempelvis skogsbränder.

2. Tror ni zombier är snabba eller långsamma och tror ni på olika strategier för att bemöta de olika hoten?
Miljöpartiet försöker att alltid grunda sin politik på forskning och vill inte uttala sig om zombiers förflyttningsmönster innan god forskning finns på området. Det är ett område som idag inte forskas på i den utsträckning som behövs för att vi som parti ska kunna ta ställning. Eftersom vi inte vet bör en strategi för krisberedskapen ta detta i hänsyn.

3. Hur tolkar ni lagarna angående att döda zombier? Går nödvärnsrätten före griftefridslagen?
Vi tolkar lagarna som att nödvärnsrätten måst gå före griftefridslagen. Om det skulle visa sig att jurister tolkar lagen annorlunda måste vi vid en zombieinvasion förtydliga det i lagen. Det är viktigt för oss eftersom Miljöpartiet grundar sin politik på tre solidariteter: solidaritet med alla världens människor, solidaritet med kommande generationer och solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet. Att alla som lever nu och kommer att leva i framtiden ska kunna leva bra liv är alltså en grundpelare i vår ideologi, därför måste nödvärnsrätten vid en zombieinvasion gå före griftefridslagen.

4. Kan ni tänka er att göra zombieförberedelser avdragsgilla?
Det ekonomiska läget är kärvt just nu. Då måste vi prioritera. Klimatförändringarna är vår tids stora hot, därför måste vi prioritera satsningar på klimatanpassningsåtgärder framför zombieförberedelser. Saker som mer närproducerad mat och ett säkrare energinät underlättar dock även vid en zombieinvasion – om en zombieinvasion börjar på annan plats är det viktigt att så länge som möjlig undvika spridning hit genom att inte importera mat, fossila bränslen och uran.”

Kommentar: Härligt att MP tar zombiefrågan på allvar och ser vetenskapligt på det här hotet. Allt för många baserar sina strategier på amerikansk actionfilm. Jag tycker även att det är ett första bra steg att utveckla krisberedskapen.

VÄNSTERPARTIET

”1. Hur tycker ni Sveriges katastrofberedskap för oväntade händelser är? Vad vill ni förbättra?
Vänsterpartiet föreslår en stärkt krisberedskap, enklare regler för ersättning till kommunernas räddningsarbete och satsningar på klimatanpassning för att förebygga och förbättra hanteringen av nationella katastrofer.
Vi anser att försvaret måste ges ett tydligt uppdrag att hjälpa till vid nationella kriser och katastrofer. Det handlar om att satsa på hemvärnet och på egna helikoptrar. Regeringen har gjort andra prioriteringar och struntade i sårbarhetsutredningen som kom 2007. Med en ny regering har vi möjlighet att skapa en bättre beredskap framöver.

2. Tror ni zombier är snabba eller långsamma och tror ni på olika strategier för att bemöta de olika hoten?
Om man betraktar den klassiska voodoo-zombien vågar vi påstå att den är något långsam. Däremot ser det ut som om de zombier som medverkar i filmer och TV-serier har tvingats öka takten, kanske för att publiken numera kräver ett högre tempo i den typen av produktioner. Vi anser att problemet med zombier inte är deras snabbhet, eller brist på snabbhet, utan deras outtröttliga ihärdighet att komma åt oss levande.
Verifieras zombiefaran så kommer både staten och enskilda kommuner att behöva strategier för att hantera en eventuell zombieinvasion. Lyckligtvis har vi medlemmar som arrangerar studiecirklar på ABF i zombiehantering så vi känner att vi som parti har en viss beredskap. I sådant fall torde det dock också vara lämpligt att en skyndsamt tillsatt statlig utredning ser över hotbilden och presenterar förslag på strategier. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är den instans som skulle kunna få uppdraget att samordna information och åtgärder på nationell nivå.

3. Hur tolkar ni lagarna angående att döda zombier? Går nödvärnsrätten före griftefridslagen?
Griftefrid kan beskrivas som ett lagstadgat krav på respektfull behandling av det objekt som en avlidens kvarlevor utgör. Till ansvar för brott mot griftefriden döms den som obehörigen flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller avlidens aska, öppnar grav eller på annat sätt gör skada på kista, urna, grav eller något annat vilorum för de döda. Nödvärn är en ansvarsfrihetsgrund. Av brottsbalken framgår att en gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.
Lagen tar upp fyra omständigheter då rätt att bruka nödvärn föreligger:
1.Mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.
2.Mot den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning.
3.Mot den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg.
4.Mot den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse.
Visserligen är en zombie avliden. Dock anser vi att en zombie inte faller under griftefridslagen för det fall zombiens beteende faller in under de fyra punkterna som nämns ovan. Vi anser alltså att nödvärnsrätten går före griftefriden i dessa fall.

4. Kan ni tänka er att göra zombieförberedelser avdragsgilla?
Det kan bero på vilka förberedelser som avses, men vi tror inte på att lägga ansvaret på den enskilda medborgaren vid en invasion av allvarlig karaktär utan anser att samhället ska vidta de åtgärder som krävs för att ha en god beredskap.”

Kommentar: Det är svårt att inte bli imponerad av resonemangen från Vänsterpartiet – oavsett vad en tycker om deras politik i övrigt. Deras fokus på att stärka krisberedskapen känns bra. Att stärka den samhälleliga beredskapen snarare än att lägga ansvaret på varje individ ligger helt i linje med Vänsterpartiets politik i stort.

FOLKPARTIET
1. Hur tycker ni Sveriges katastrofberedskap för oväntade händelser är? Vad vill ni förbättra?
Det är uppenbart att Sverige saknar beredskap mot en zombieinvasion. Invasionsförsvaret är avvecklat. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap visar klart och tydligt att människor är invaggade i tron att en zombiekatastrof inte kan inträffa:Q: Vad av följande tror du kommer att orsaka jordens/mänsklighetens undergång?
Antal svar: 4149
Nationellt
(…)
11. Zombies 1%
(…)

Källa. Folkpartiet har därför lanserat förslaget att byta ut ”Zäta” i bokstaveringsalfabetet mot ”Zombie”. På så vis påminns alla då och då om vikten av att vara ständigt förberedda.

2. Tror ni zombier är snabba eller långsamma och tror ni på olika strategier för att bemöta de olika hoten?
Snabba zombies, långsamma zombies – varför så mycket fördomar? Alla zombies kan faktiskt inte placeras i samma fack. Zombies är väl som monster i allmänhet, olika – men farliga.

3. Hur tolkar ni lagarna angående att döda zombier? Går nödvärnsrätten före
griftefridslagen?
Brott mot griftefriden inkluderar att ”obehörigen flytta” på en avlidens kropp. Men om kroppen på egen hand ambulerar omkring, kan ingen riktigt svara på vad som gäller. Skjut dem, slå dem med baseballträn, angrip dem med motorsåg – men försök att göra det på ett respektfullt sätt så löser det sig nog.

4. Kan ni tänka er att göra zombieförberedelser avdragsgilla?
Att bygga en zombiesäker bunkar omfattas INTE av ROT-avdrag. Men spara alla kvitton och lämna dem till Skatteverket efter en zombiekatastrof.

Kommentar: Folkpartiet har humor (det trodde väl ingen?) och bra källor på sina kunskaper. Däremot är jag högst skeptisk till att byta ut bokstaven Z till zombie eftersom det skulle kunna leda till en normalisering av zombiehotet. Jag är också tveksam till rådet att behålla kvitton, bättre att spara på saker som är viktiga. Frågan varför inte zombieförberedelser skulle kunna bli avdragsgilla dyker också upp?

 

CENTERPARTIET

1. Hur tycker ni Sveriges katastrofberedskap för oväntade händelser är? Vad vill ni förbättra?

Polisen och försvaret arbetar dagligen med att avvärja mindre katastrofer. Centerpartiet tillsammans med alliansen vill öka försvarsanslagen både under kommande mandatperiod och på sikt. Både förbandsverksamhet och materiel föreslås få ökade anslag. Vi vill ha ett modernt, tillgängligt och användbart försvar med förband som kan användas där behov uppstår.

2. Tror ni zombier är snabba eller långsamma och tror ni på olika strategier för att bemöta de olika hoten?

Centerpartiet anser att zombier är både långsamma och snabba. Precis som det finns människor som både är långsamma och snabba. Dessutom beror det på vilken typ av zombievirus som florerar hur zombierna utvecklar sig.

3. Hur tolkar ni lagarna angående att döda zombier? Går nödvärnsrätten före griftefridslagen?

Vid en akut zombieattack är landet Sverige i krisläge. Centerpartiet tolkar då att nödvärnsrätten för individen går före griftefridslagen.

4. Kan ni tänka er att göra zombieförberedelser avdragsgilla?

Centerpartiet anser att det är bra att vara väl förberedd. Dock prioriterar Centerpartiet sänkta arbetsgivaravgifter för unga och riktade sänkningar av arbetsgivaravgifterna som gynnar små företag och nyanställningar så att det blir billigare att skapa jobb. Sverige behöver fler jobb och med ett jobb kan man finansiera sina förberedelser på hållbart sätt. Vi lovar att aldrig höja skatten på jobb.

Kommentar: Ni är skittråkiga centern, lika tråkiga som sossarna.

 

Jag är glad över att ha fått lite klarhet i hur partierna ser på zombiefrågan. Det är skönt att det finns viss kunskap, men jag hoppas ändå på att det kan bli diskussioner i parlamentet – precis som i Kanada. Jag svarar gärna på frågor från partierna om de vill ha mer information om beredskap och konkreta tips på hur dagens samhälle kan bli mer zombiesäkert.

Publicerat på september 1, 2014, i Att överleva, zombies i allmänhet och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 51 kommentarer.

  1. Fan vad stört att tycka att seriösa svar från politiker är tråkiga. Du är verkligen inte speceillt kul själv.

  2. Vad svarade SD? Eller svara dom inte alls, kanske ville stänga gränserna för Zombie’s? 🙂

  3. Hej Herman!
    Spännande frågor! Jag tog mig friheten att svara för Piratpartiets räkning. Du hittar svaren på min blogg. 🙂

    http://www.annatroberg.se/2014/09/01/zombieapokalypsen-valrorelsens-mest-bortglomda-fraga/

    Ha det så bra,
    Anna
    ——————————-
    Anna Troberg
    Partiledare Piratpartiet

  4. Jag är ledsen, men frågan om nödvärn är faktiskt felställd. Nödvärnsrätten avser den situation att någon fredar sig mot ett brottsligt angrepp (eller ett intrång) som begås av en person, inte zombier (då dessa inte kan begå brott). Den aktuella ansvarsfrihetsgrunden är faktiskt ”nöd”, se brottsbalken 24 kap 4 §. Det innebär att det våld som utan ansvar får användas inte får vara ”oförsvarligt”, vilket är en inskränkning jämfört med nödvärnets ”ej uppenbart oförsvarligt”. I praktiken torde det framförallt innebära att skada på annat än själva zombien inte får vara lika omfattande som i nödvärnsfallet.

    Vidare måste det påpekas att den grupp som förutsätts ha bäst möjlighet att överleva, och offensivt hantera, zombieutbrott är militär personal, vilket får antas är anledningen till att befintlig litteratur i ämnet utgår från att alla läsare är civila. Detta ger viss tyngd åt den socialdemokratiska approachen, även om den kanske är litet tråkig för alla er som kommer behöva överleva utan sällskap av skjutkunniga soldater under utbildade befäl.

    • Tack för klargörandet kring nödvärnsrätt. Men det beror ju på hur en ser på zombier. Det går att se dem som personer och då är väl nödvärnsrätten fortfarande det som gäller. Om samhället däremot väljer att inte se dem som människor med tidigare rättigheter gäller nog din förklaring.

      Ja, militären har nog en viktig roll att spela.

      • De kommer nog, som Bergström funderar nedan, att betraktas som djur och de kan därmed inte begå brott. Människor som håller dem kommer nog däremot att hållas ansvariga (civilrättsligt och straffrättsligt) för vad de ställer till med, även om det blir luddigt om det är strikt ansvar som borde gälla (som för hundar) eller bara s.k. culpaansvar, alltså ansvar för skador som uppkommit på grund av ansvarssubjektets vårdslöshet (som för alla andra djur).

        Om samhället väljer att se zombies som människor, däremot, blir ju inte griftefridslagen aktuell överhuvudtaget. Inte heller blir det aktuellt för envar att bekämpa zombies i någon utsträckning, eftersom de då får en massa rättigheter, bland dem rätten till liv (se europakonventionen art. 1 med vidhängande praxis och förbudet mot dödsstraff i regeringsformen), skyddet mot frihetsberövanden med mera. Men det skulle ju ge att nödvärnsbestämmelsen i brottsbalken 24 kap 1 § blir aktuell.

      • I USA anses zombies vara människor iaf, iom att den här killen har haft rätt till sjuksköterskor trots att han är så nära en zombie man kan vara:

        http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/08/31/boy-born-without-a-brain-_n_5743844.html

        Dock i Sverige så anses ju en hjärndöd som död sedan 25 år tillbaka. Så här får du väl förinta (mörda?) dem antar jag 🙂

  5. Att politikerna har tid att svara på detta men inte till ex. hur de tänker klara av kommande finansieringar som andra har frågat efter, kan bara betyda en sak: de har för lite att göra eller de är redan zombier.

  6. Om zombier inte kan begå brott, hur räknas de då? Som lösspringande hundar?

  7. Men vad sa alla andra partier då? Snälla presentera deras svar! Det här är jätterolig läsning 😀

  8. Har du frågat F!?

  9. Så vad svarade/tyckte moderaterna?

  10. Till FP:s försvar så var det inte det alfabetiska z som skulle bytas, utan boksaverings-z, så att man istället för att bokstavera Adam Bertil […] Zäta Åke Ärlig Östen, bokstaverar Adam Bertil […] Zombie Åke Ärlig Östen.
    Betydligt mycket mindre förekommande i vardagen, men frekvent hos de yrkesgrupper som är berörda (;

  11. Har du skickat till Piratpartiet? om inte, varför?

  12. Saknar SD?

  13. Hej, jag blev uppmärksammad på att FI inte har skickat dig ett svar. Jag har därför fått mandat att svara å partiets vägnar. Vilken mailadress vill du ha svaren till och kan du då komplettera blogginlägget med våra svar?

  14. Ta inte med alla småpartier. Partierna i riksdagen räcker.

    • Är politik så tråkigt att man väljer att censurera åsikter utanför de som representeras innanför riksdagens väggar?.. Tråkigt att denna demokratihotande attityden breder ut sig när denna borde värnas!

  15. Bästa parti-undersökningen någonsin! Min partisympatier har onekligen stärkts ytterligare! 😀

  16. Jasså det var du som stod för den. Den var ju lite kul, delade den faktiskt nyss på fejjan.

  17. Ser fram emot SvP:s svar!

  18. zomier fins inte

  19. Dags att uppdatera denna tycker jag!

  1. Ping: Zombiepost | Ambjörn Hedblom

  2. Ping: Skepchick.se | Skeptiska snabbisar 5/9

  3. Ping: Så här tycker Feministiskt initiativ att vi ska klara zombieapokalypsen | Maria Sjöberg

  4. Ping: Årets viktigaste valfråga? – Fiktiviteter

  5. Ping: Angående zombieapokalypsen | Bokhuset

  6. Ping: Partierna missar EU-perspektivet i Zombiefrågan | EUbloggen

  7. Ping: Apropå gårdagens intervju | Författarskap och Föräldraskap

  8. Ping: Katastrofjuridik | Dagens Rant

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.