Boktipset: Kyla

Den här hösten, trots att den är rekordvarm, oroar jag mig för kyla. För i takt med att extremväder blir mer vanligt så pratas det också om energibrist och att strömmen kan slås av för att prioritera de viktigaste verksamheterna i samhället. Att jag dessutom nyss läst Therese Henrikssons ungdomsroman Kyla gör inte saken bättre.

I boken får vi följa Elias och Sofia (och hennes bröder Simon och Theo) under några veckor i december när ett stort strömavbrott drabbar norra Sverige. De bor i den fiktiva byn Aleå och det är nedåt minus 30 grader när strömavbrottet slår till. Elias är på konsert söderut, och Sofia är hemma ensam med sina syskon eftersom föräldrarna är bortresta. Kylan blir snabbt ett problem och de inser att de måste resa till deras morfars stuga på landet eftersom det finns ved och kamin där. Elias måste ta sig hem för att han vill träffa Sofia, men också för att ta hand om sin mamma. Flera gånger går det åt skogen för ungdomarna som måste hantera en allt knepigare tillvaro och få tag i mat och vatten samtidigt som de måste arbeta för att hålla sig varma.

Boken är bra. Själva kölden skildras bra så det nästan känns i kroppen. Och ungdomarna försöker lösa de problem som uppstår utifrån en svår situation. Den hemliga kärlekshistorien mellan Elias och Sofia gör den mer intressant för målgruppen skulle jag gissa. Samhället faller samman i det lilla, folk generellt är ganska hyggliga även om det finns en del som ballar ur och i desperation beter sig illa. Precis som forskningen vi vet om krissituationer. De hjälps åt i den mån det går, och delar på det som finns att tillgå eftersom alla vet att det är ett övergående problem. Kyla visar också på behovet av information och hur jobbigt vi människor tycker att det är när vi inte har kontroll över situationen.

Jag rekommenderar den verkligen till alla som har barn i yngre tonåren. Om inte annat för att starta en diskussion om vad vi gör i kriser. Vill du veta mer om kroppens reaktion vid kyla har jag skrivit ett långt inlägg om det här.

Annons

Publicerat på november 7, 2022, i litteratur och film och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: