Gästinlägg: Tankar om mens efter zombieapokalypsen

En del saker rörande problem efter zombieapokalypsen har jag ganska begränsad kunskap om. Tur då att det nästan alltid finns någon som tänkt på det. Ett av de områdena jag har begränsad kunskap om är mens, och hur det går att hantera det efter apokalypsen. Därför kontaktade jag organisationen Mensen om lite tips. Och fick svar från Julia Lohaller Sachet från deras styrelse. Så här kommer ett gästinlägg från Mensen – Tankar om mens efter zombieapokalypsen!

—–

När vi pratar om att överleva en zombieapokalyps tänker vi kanske inte på mens i första hand. Men i alla situationer (även katastrofala eller apokalyptiska) är det en viktig del som måste fungera, i alla fall om vi vill behålla de människor som bär på en livmoder och någon gång planerar att återbefolka världen.

Så länge man kan få tag på hygienprodukter och smärtstillande läkemedel kanske det inte är ett problem som måste prioriteras, men någon gång kommer det förmodligen ta slut och då är det illa om man inte har förberett sig på andra sätt.

Så hur skulle man kunna förbereda sig för denna situation?

Det första jag tänker på är hygienen i underlivet, Människor som har mens löper större risk för infektioner när man lever utan tillgång till rena toaletter och rinnande vatten. Då är det viktigt att hitta andra sätt att hålla sig ren på. Våtservetter är kanske inte optimalt då de flesta märken innehåller kemikalier som inte passar så bra in i underlivet, men jag skulle säga att det är bättre än farliga bakterier. Att ha ett mensskydd som sitter inne i slidan har många fördelar, men när man tar ut och sätter in dem är det ytterst viktigt att ha rena händer, att plocka på sig engångshandskar kan vara bra för både detta syfte och när man behandlar sår och skador, speciellt om zombieepidemin är något som överförs via kroppsvätskor. Det kan också vara bra att ha med sig en rulle plastpåsar att förvara sanitetsprodukter i för att hålla borta bakterier.

Och när mensen kommer vill man helst vara förberedd med ett bra mensskydd så man slipper lämna blodspår som zombies kan följa till ens lya, här är några skydd jag skulle ha i åtanke:

Menskoppen är ett mensskydd (ofta gjort i silikon) som förs in i slidan och fångar upp mensblodet innan det hinner komma ut. Man kan använda en och samma menskopp i ca 10 år, vilket gör det till ett strålande val för en zombieapokalyps! För att använda menskoppen på säkrast sätt måste man ha tillgång till (helst rent) vatten, dels för att skölja av den och dels för att kunna koka den mellan mensar. En bra lösning när man saknar rent vatten är att rengöra koppen med våtservetter. Om man inte har möjlighet att koka sin menskopp mellan mensar kan det leda till att bakterier kommer med upp i slidan och i en zombieapokalyps kan det ju vara extra dödligt.

En menskopp kan vara lite svår att använda första gångerna, då det tar ett tag att få kläm på hur man sätter i den på bästa sätt utan läckage. Alla som kan använda denna typen av mensskydd borde definitivt prova det. Om inte för en enklare vardag, så för att vara förberedd på katastrofsituationer vare sig det är zombier eller krig.

En tygbinda är egentligen en bättre version av en trasa kanske man kan säga, en mycket, mycket bättre version. Det som är bra med detta mensskydd är att du faktiskt skulle kunna göra den själv! Vilket kommer väl till hands när de som brukar göra dina mensprodukter vandrar runt på gatorna och vill äta din hjärna. De tygbindor som görs idag består ofta av flera material såsom bomull, fleece, flanell, hampa och trikå. Dessa material skulle man eventuellt kunna få tag på i en zombieapokalyps. Bindorna sys ihop och de har ofta en tryckknapp för att fästa bindan i underkläderna, men om detta inte är ett alternativ kan man nog komma på andra sätt att få ihop den. Även med det här mensskyddet är rent och helst kokat vatten en viktig del för att kunna sterilisera den, samt ett rent ställe att låta den torka på.

En svamp, eller svamptampong är även det ett bra alternativ när man saknar tillgång till engångsprodukterna. En svamptampong är precis vad det låter som, den ser ut som en liten tvättsvamp och används på samma sätt som en vanlig tampong. Det finns två olika typer, antingen sterila engångssvampar eller en natursvamp (havssvamp) som man kan använda i ca 6-12 månader, det senare alternativet skulle då eventuellt kunna passa en apokalyps. När svampen är full så tar du ut den och sköljer av innan du stoppar in den igen, så även här är det viktigt att ha tillgång till rent vatten. Med detta mensskydd kan det vara bra att ha åtminstone två stycken, då svampen fungerar bäst om den hunnit torka innan du stoppar in den igen. Om man bor vid havet och vet vad man letar efter går ju även detta mensskydd att hitta i naturen. Nackdelen med detta mensskydd är att de kan innehålla exempelvis sand och bakterier, och drar lätt åt sig bakterier om man inte har tid att låta den torka ordentligt i en ren miljö.

När man har tid att ta en zombiefri promenad i skogen så bör man även hålla utkik efter vitmossa vilket är något som förr i tiden användes till bland annat bindor och blöjor, då torkad vitmossa har en bra absorberingsförmåga. Vitmossan är antiseptiskt vilket också gör den till en bra del förbandslådan.

Men det är inte bara mensskydd med lång hållbarhet som kan vara bra i en sån här situation, utan även de populära engångsprodukterna kan man samla på sig vare sig man har mens eller inte. Tamponger kan exempelvis användas för att göra upp eld och stoppa blodflöden på fler ställen än i underlivet. De skulle också kunna användas för byteshandel i en postapokalyptisk framtid. Bindor fungerar kanske inte lika bra som virke men skulle eventuellt kunna användas som bandage eller liknande.

Något annat som tillhör menscykeln är PMS (premenstruellt syndrom). PMS är ett samlingsbegrepp för flera olika symptom man kan få veckan eller veckorna innan mens. Vissa har PMS någon dag eller inte alls, andra nästan hela menscykeln. Exempel på fysiska symtom är trötthet och huvudvärk, ångest, ilska, och nedstämdhet är exempel på psykiska. Beroende på svårighetsgrad skulle jag säga att PMS skulle gå att hantera i en sån här situation men på grund av symptomen den för med sig kanske man inte är lika alert som man måste vara i en zombieinfesterad värld. Om man har PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom), vilket kan förklaras som en svårare grad av PMS, är de psykiska problemen värst och kan det eventuellt påverka ens överlevnad i en sådan värld. Många som lider av PMDS idag är deprimerade, har självmordstankar och kan bli personlighetsförändrade. Om man inte känner sig psykiskt stabil under en zombieapokalyps kan nog både det ena och det andra gå åt helvete.

De flesta menstruerande vet att det kan vara ett helvete med mensvärk, och på det lider ganska många av mensrelaterade sjukdomar såsom endometrios och myom, vilket bland annat kan göra att du får mycket mer ont än en “vanlig mensvärk”. Receptfria (och receptbelagda) läkemedel kan vara en stor hjälp för att över huvud taget fungera med mensvärk i vardagen, och eventuellt kunna springa från zombies. Men Ipren och Alvedon har inte funnits i alla tider, och kommer garanterat inte finnas lättillgängligt i en zombieapokalyps, så vad gör man då?

I grund och botten är kost och motion nyckeln till mindre smärta. Motionen kanske inte blir något problem när man är på flykt, men kosten är en annan fråga. I stora drag är det bra med mycket gröna grönsaker, fisk, nötter, frukt och baljväxter. Man bör minska mängden rött kött, animaliska fetter, salt och socker. Att befinna sig i en tropisk fiskeby under apokalypsen verkar ju guld.

Sen är det egentligen ännu viktigare att dricka vatten, då kramper blir värre och smärttröskeln lägre när du är uttorkad. Det är också bra att ha en gosig partner eller kanske en hund med sig på zombieflykten, då det ger bevisad lindring mot smärta att röra vid eller bli rörd av någon man tycker om, plus att värme alltid är bra för smärtan.

Sist men inte minst har vi läkemedlen som använts genom tiderna: växter och örter. Det borde alltså vara en prioritet att samla örter på vägen till den zombiefria zonen. Några smärtlindrande och muskelavslappnande örter man borde ha koll på är då: daggkåpa, salvia, nässla, gråbo, röllika, kamomill, hallonblad, rödklöver och citronmeliss. Dessa kan man sedan torka och koka te på. Älggräs innehåller salicylsyra som fungerar som aspirin.

För att sammanfatta så skulle jag i min apokalypsmensväska packa: ett långvarigt mensskydd, sanitetsprodukter (såsom våtservetter och engångshandskar), plastpåsar, så många tamponger och smärtlindrande tabletter jag kan hitta. Jag skulle hålla utkik efter vitmossa och smärtstillande örter i naturen (och självklart hålla koll på att det inte kommer zombier när jag letar).

—–

Läs mer om organisationen mensen här eller på deras facebooksida

Gästskribenten Julia

Publicerat på januari 2, 2018, i Att överleva och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: