Den bästa gruppsammansättningen för att överleva zombieapokalypsen

En fråga nästan lika ”viktig” som vilket vapen som är bäst när zombierna kommer är vilka kunskaper den ideala gruppen bör ha. Det är en svår fråga av flera skäl. Framförallt för att det krävs helt andra kunskaper/egenskaper för att överleva i det inledande skedet än att leva i långa loppet. Men jag tänkte ändå ge mig på att diskutera detta, särskilt som att jag i ett svagt ögonblick lovade publiken på ett föredrag i Härnösand för ett tag sedan det.

Den första frågan handlar om hur stor gruppen ska vara. En liten grupp kräver mindre resurser och har lättare att röra sig. Å andra sidan är den mer sårbar för förluster och fler människor leder till mer kunskap och fler perspektiv. Det finns stora fördelar i att ha en heterogen grupp, eftersom de grupperna fattar bäst beslut. I ett långt perspektiv bör också gruppen bli större.  Jag utgår från att gruppen kan vara mellan sex och åtta personer. Och att det är en grupp som ska fungera både i akuta läget och lite längre fram när zombierna kanske inte är det farligaste hotet.

Nu utgår jag såklart mycket från yrken som folk kan jobba med, alla har ju kunskaper som kan vara viktiga. Och en del människor har kanske större kunskaper om ett område som de inte jobbar med än med det de sysslar med större delen av dagen. Den typen av kunskaper som kan vara bra att ha/skaffa sig på hobbynivå är ämne för ett senare inlägg. Men här kommer alltså en lista på jobb som är bäst. En del ska också kunna komplettera varandra för att gruppen ska vara mindre sårbar.

 • Någon från blåljusarbete (brandman, polis etc) – Bra att fatta snabba beslut och hålla huvudet kallt i krisiga situationer. Även vana med att hantera jobbiga situationer. Oftast hyfsat vältränade.
 • Ambulanssjuksköterska – Också van med att krisiga situationer och människor i kris och panik. Dessutom bra på att snabbt försöka ställa diagnos, att hantera akuta skador och hålla huvudet kallt.
 • Veterinär – Jag blev såld på den här kommentaren från Zombieöverlevnads facebooksida.Vana att improvisera under undermåliga förhållanden, vare sig det gäller ett kirurgiskt ingrepp eller snabbt bygga om för att hålla stora djur inne (eller zombies ute), förstås helt utan att bli stressade eller behöva äta/sova. Goda kunskaper om alla möjliga infektionssjukdomar och epidemiologi, kan även allt om livsmedelssäkerhet. Dessutom ofta mycket empatiska och måna om alla i omgivningen, men samtidigt handlingskraftiga och tvekar inte för aktiv dödshjälp om så krävs.” Dessutom har de vana att hantera bett och är inte beroende av lika avancerad utrustning som läkare. Läkare är bra, men är ofta för specialiserade och behöver avancerade verktyg och analysredskap. 
 •  Självhushållande bonde – För att bygga framtidens samhälle krävs kunskaper om jorden och hur vi brukar den. Dessutom tenderar såna att vara praktiska och ha lätt att lösa oväntade problem som uppstår. Det moderna jordbruket är så mekaniserat och storskaligt att det knappast är jämförbart med ett litet jordbruk utan maskiner som uppstår efter zombierna tagit över.
 • Biolog med fälterfarenhet – Någon som är duktig på botanik och mer teoretiskt vet hur saker och ting funkar i naturen och kan uteliv. Kan vara bra för veterinären och ambulanssjuksköterskan att bolla med.
 • Fastighetsskötare/elektriker – Praktiska och kan lösa alla möjliga typer av problem. Att skapa elektricitet är kanske inte nödvändigt men det underlättar.
 • Psykolog – Det är viktigt att ha någon som kan jobba med trauman alla bär på. Det är inte nödvändigtvis en psykolog kan vara kurator eller liknande också, erfarenheten av att jobba med jobbiga upplevelser är det viktiga.
 • Militär – Duktig på överlevnadskunskaper och på pangpang när de behövs. Även bra på krishantering och stressiga situationer.
 • Zombieöverlevnadsexpert – Som sett alla filmer och kan undvika de vanligaste misstagen.

Bubblare:

Är tatuerare/tandslipare/lädergarvare för ett bra utseende efter apokalypsen.

Bibliotekarie för att se till att informationen sprids till nästa generationer.

Hårdrockare – bra människor som är lätta att ha att göra med och goda kunskaper om zombier.

Byggnadsarbetare/arkitekt – bygga barrikader eller skydd

Kommunikatör/Art Director – för att göra det enkelt om någon bör offras.

 

Vad tycker du saknas?

stadsvy_NY copy

 

 

 

 

Publicerat på april 15, 2016, i Att överleva och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 13 kommentarer.

 1. Mia-Marie Sandholm

  Mycket av det är specifierat, men en väldigt underskattad grupp av människor som faktiskt är väldigt bra att ha med är undersköterskor, speciellt från hemtjänsten. De är specialiserade att fixa det mesta under undermåliga förhållanden…lägga om sår, vårda, fixa söndriga apparater, fixa mat från ingenting, trösta,analysera, ta hand om djur, har koll på mediciner, kan köra bil och göra fler sakar samtidigt, lyfter, bär, hittar lösningar, de är uthålliga; kan gå i timmar på reserverna utan toa eller mat. Ofta avverka långa sträckor på kort tid på diverse undermåliga fordon. De tröstar och vårdar och är stresståliga.De har ofta stor allmänkunskap, för de lyssnar på människor, därför kan de även glädja och roa dem, de är vana vid ensamarbete och samarbete. Har man tur har personen även erfarenhet av sjukhusvård, eller annan extra utbildning, vilket betyder att du får en assistent till läkaren, veterinären, sköterskan. Men även till bonden, biologen, polisen, fastighetsskötaren eller vilken som, och när dessa sedan dör allteftersom, kommer du ha en enda hjälte kvar som har lärt sig allt och fixar allt…:)

 2. En jägare med kunskap att göra sin egen ammo, samt med kunskap att laga trasiga gevär.
  En bilmekaniker kan ju vara bra så att dom kan få igång en bil om den säckar ihop, men som då även ärkunnig på äldre bilar utan så extremt mycket elektronik i sig, som kan felsöka för hand och utan apparater

  • Jägare är mer en hobby än ett yrke, och jag är inte helt säker på att det är gevärskunskaoerna som är de viktigaste utan kanske mer vildmarksdelen av det hela.

   Bilmekaniker är däremot inget jag tror på. Bilar kommer fungera något år (diseklbilar lite längre) pga av att bränsle har ganska kort hållbarhet, dessutom kommer vägarna växa igen hyfsat snabbt (de som inte redan är igenkloggade av andra bilar) .

 3. Chuck Schuldiner

  Yrkesgruppen som ingen vill ha med; apptillverkaren!

 4. Du glömde konstnärer!
  Konstnärer är vana vid att lösa problem, se saker ur andra synvinklar än andra, duktiga på att ta initiativ och framför allt konsthantverkare är duktiga på att skapa saker med händerna.
  De är dessutom vana att leva med en minimal inkomst, vilket betyder att de har lätt att leva billigt och utan inkomster.
  Men framför allt, varför skulle vi vilja överleva och bygga upp en ny värld utan konst?

 5. Det behövs en ingenjör som är uppfinningsrik och bra på att lösa problem på ett enkelt och effektivt sätt!

 6. En kock som kan laga ätlig mat av vad som helst.

 7. Jag läste din sammansättning av gruppen, och blev tyvärr lite skeptisk.

  Så länge det var möjligt skulle jag undvika att vara i samma grupp som en svensk polis.
  ”Bra att fatta snabba beslut och hålla huvudet kallt i krisiga situationer.”
  -Det här är ju tyvärr inte alls hur en polis är, de är vana att få order från en överordnad polis som fattar ologiska och ofta juridiskt tveksamma beslut och sen använda oproportionerligt mycket våld, vilja ge order till ”vanliga människor” helt utan någon grund i logik, bara baserat på att -Du hörde väl vad jag sa? och de har en självbild som går ut på att de är det enda som hindrar samhället från att förfalla i barbari.

  ”Även vana med att hantera jobbiga situationer”
  -Deras sätt att hantera situationer skulle nog inte fungera på zombies, för odöda är ju lite mer resistenta mot pepparspray i ögonen när de är handbojade, stryk i bilen, motanmälningar om våld mot tjänsteman och elaka små kommentarer på twitter om ohederlighet…

  Svensk polis består av rasistiska innebandyspelande, gnälliga, osäkra gratiskaffedrickare med korsriddarkomplex, som är totalt värdelösa i vilken sammanslutning som helst som inte består av andra poliser.

  En mer rolig parentes är att en zombieöverlevnadsgrupp som de ser ut i amerikanska zombiefilmer är en omöjlighet i sverige, enbart baserat på att det finns så försvinnande få svarta poliser i sverige…

 8. Mekaniker t ex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: