Filmtipset: 28 Weeks Later

En av mina absoluta favoritfilmer är 28 Days Later. Uppföljaren som passande nog heter 28 Weeks Later såg jag för tredje eller fjärde gången här om kvällen.

28 Weeks Later är en fristående från 28 Days Later även om det hjälper lite i förståelsen att ha sett den första. Hela England har blivit smittat av ett ursinnesvirus som gör de drabbade till aggressiva bestar på bara några sekunder från smittotillfället.

Vi börjar i en liten stuga på landet. Den inledande scenen är bland det bästa som hänt i zombiegenren. Tystnaden under de första minuterna och soundtracket (som är bland det bästa i sin genre) som kommer igång när Don överger Alice skapar en gastkramande känsla som väger upp att filmen blir något långsam en ganska bra stund efteråt.

Resten av filmen utspelar sig runt 28 veckor efter själva utbrottet av ursinnesviruset. Då har USA gått in och skapat en trygg zon i London och en del av staden har börjat återbefolkas. Allt går i vanlig ordning åt pipan och sen blir det kaos.

Utöver den inledande scenen bör också Helicopter Mayhem-scenen – som faktiskt mest påminner om gräsklipparscenen i Brain Dead – nämnas. Jag hade sjukt nog glömt bort den men det är en scen som borde få alla splatterälskare att mysa och ta ett extra popcorn. Se den här.

Det som är mindre bra i filmen är att den är något övertydlig ibland och vill hamra in vissa budskap. Det känns faktiskt lite ovärdigt en sån här film, men på det stora hela har 28 Weeks Later egentligen det mesta en bra zombiefilm ska ha.Den hamnar tyvärr oftast i skuggan av 28 Days Later men är utan tvekan en av de bästa zombiefilmerna som kommit de senaste 10 åren.

Publicerat på augusti 1, 2015, i litteratur och film och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: