Filmtipset: Birth of the Living Dead

Birth of the Living Dead är en dokumentär om George Romeros klassiker Night of the Living Dead (som går att se i sin helhet på youtube). Det finns ganska mycket myter om filmen och det är kul att höra hur den kom till och hur 60-talets samhällsklimat påverkade den. NOTLD var på många sätt ett kollektivt verk. På grund av dess låga budget (114 000 dollar) fick alla hjälpa till att göra allting.  De som sminkade, producenterna och de flesta som var delaktiga på något sätt i filmen spelade också olika roller. Manuset var skrivet men en hel del verkar ha improviserats fram på plats eftersom lokala filmare hoppade in och spelade journalister. Eftersom Pittsburgh inte var känt för film så ställde lokalsamhället upp. Poliserna som medverkar är till exempel riktiga poliser med riktiga polishundar.

Det sena 60-talet präglades av konflikt i USA. Både Vietnamkriget och motsättningar mellan vita och färgade var högst påtagligt och finns med i filmen. NOTLD brukar kallas antirasistisk eftersom den okommenterat har en svart man i huvudrollen. Även kopplingen mellan medborgargarden och en mobb som i filmen skjuter zombier diskuteras.

Det är intressant med dokumentärer som går djupt in i ganska smala filmer. NOTLD är en sån där film som skapade en helt ny genre (om det nu går att se zombiefilmer som en genre). Zombierna (eller Ghoulerna som de kallas i filmen) är idag inte riktigt det vi brukar tänka oss. De verkar känna smärta, kan använda redskap och är rädda för eld. Men Romeros stora bidrag är kannibalismen, det apokalyptiska scenariot och att han inte kopplar ihop zombien med Haiti, en galen vetenskapsman eller svart magi.

Varför finns då hela filmen på youtube? Jo, de glömde att sätta ut ett © i filmtiteln så det finns ingen som har legal rätt till den. Det gjorde att Romero inte fick särskilt mycket pengar när den blev en succé.

Vill du se filmen kan du titta på den på Monsters of Film i Stockholm. Den visas på Bio Rio lördagen den 11/10. Innan kan du se Död Snö 2 och mig, Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg och Julia Skott när vi har ett panelsamtal om zombieapokalypsen. Det blir säkert bra alltihop.

Här är trailern:

Publicerat på september 25, 2014, i Att överleva och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: