Vad är egentligen en zombie?

Jag har tidigare skrivit om hur jag definierar en zombie, men inser mer och mer att det är svårt att göra det. De tre kriterierna jag brukar ta upp är:

1. Den är död eller inte kapabel att tänka/resonera

2. Aggressiv och vill äta människor

3. Smittad och smittsam

Med den definitionen så hamnar till exempel filmer som Return of the Living Dead, Warm Bodies, Land of the Dead, Död Snö och boken The Rising utanför zombiegenren. Det vore ju knasigt. Det blir också lite svårare att på ett rimligt sätt skriva zombiens historia om en inte utgår från zombielika monster.

images

Från Re-animator (1985)

Var placerar sig till exempel H P Lovecrafts Herbert West-Reanimator från 1922? Det finns zombieinslag, men det är knappast en zombiehistoria. Samma gäller med mytologiska figurer som fornnordiska Draugen (som är förlaga till zombierna i Död Snö), Ghouler från arabisk folklore eller klassiska gengångare. Hur kan vi förstå den haitiska zombiens inflytande över dagens vildsinta ruttnande kannibaler? Som jag ser det finns det en trädstam med historiska förebilder och förändringar som bildar ett grenverk på zombieträdet.

vampyr

känd zombiesläkting

På det stora hela kanske det är rimligare att prata om monster med zombiekaraktär (som att cider inte heter cider längre utan fruktdryck med ciderkaraktär). Eller iallafall prata om zombiekvaliteten hos olika monster. Genren har växt sig så stor att många monster är väldigt zombielika men kanske har medvetande eller går att träna till att inte vara aggressiva, eller till och med att inte vara smittsamma. För att inte tala om de som är lite smartare och kan använda verktyg och till och med prata. Zombiegenren är svår att definiera men oftast vet en när det är en zombiefilm/bok och när det är något annat.

Den klassiska långsamma dumma zombien tycker jag sällan håller i nyare filmer/böcker. Det känns ibland som att det bara är upprepningar på ett väldigt uttjatat tema. Miljön och inramningen är ibland det enda som gör filmen eller boken intressant. 

Sen behöver du såklart inte gilla alla delar av zombiegenren bara för att du ser att det är delar av samma träd. Jag tycker att det blir mer intressant att prata om släktskap och utveckling än att diskutera om en riktig zombie ska vara snabb eller långsam. Och för att göra det hjälper det att se hur zombien som monster har formats och påverkats av samhällsutveckling och historia.

Publicerat på januari 31, 2014, i zombies i allmänhet och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. En skillnad man skulle kunna ta upp är väl den eventuella åtråhet till monstret, i mång fall har monster egenskaper som vi människor kan uppskatta och/eller vilja ha. T ex så kan ju en vampyr leva länge, förvandla sig till rök osv, medan en zombie inte har några åtråvärda egenskaper. Zombies är död och inget annat, det finns inget en (normalt funtad) människa skulle vilja ha av en zombie.

  Vet inte exakt hur just detta skulle kunna användas i någon form av klassificering men men;-)

  • Mm, fast det gäller ju den moderna vampyren mest. Deras gemensamma historiska föregångare har ju varit obehagliga rakt av.

   Det är intressant vilka monster som man vill bli, men jag vet inte om jag tror att det är ett bra sätt att definiera zombien på. Spöke eller varulv (inte True Blood-varulv utan den klassiska utan kontroll) är ju inte direkt heller något en vill bli.

   Jag ska fundera lite mer på det där. Kanske kan bli något inlägg i framtiden 🙂

 2. Intressant! Fast jag håller inte med 🙂 Jag tycker de ”klassiska” långsamma, dumma zombiesarna (á la Walking Dead) är fruktansvärt obehagliga. Just för att de är så MÅNGA! Tänk att stå i vägen när en sån hord kommer masandes? En och en kan de nästan vara lite skrattretande, nästan så att man bara kan putta bort dem eller gå lite fortare för att komma undan, men det är just den kontrasten som gör dem så läskiga!

 3. Är ”the infected” i ”the last of us” (TV-spelet på PS3) egentligen Zombies? Spelet är emellertid RIKTIGT bra.Om du vill se hela liret, som om det vore en film – kolla http://www.youtube.com/watch?v=lzmXbHHefMY om du inte ghort det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: