Skjutvapen

Jag fick en fråga på min ask.fm om skjutvapen och började tänka lite mer på det. Det är ämne jag inte skrivit om av flera skäl men eftersom jag dagen innan var på en skjutbana och testade att skjuta med lite olika pistoler och revolvrar (såklart ur ett strikt vetenskapligt zombieöverlevnadsperspektiv) kände jag att det var dags.

Det finns ett missförstånd kring hur mycket vapen det faktiskt finns i Sverige. Många tror att vi på grund av våra hårda vapenlagar har få vapen i Sverige. Det stämmer inte. 2007 låg Sverige på tionde plats i världen i flest vapen per capita med 31,6 vapen per 100 invånare (källa: Wikipedia.) Just den undersökningen verkar dock ha fått en del kritik och stämmer inte med siffra att Sverige idag har runt två miljoner registrerade vapen. jaktgev%E4rAndra källor säger att Sverige ligger femma efter USA, Yemen, Finland och Kanada.  Om någon har bättre eller annan statistik får ni gärna tipsa mig. Vapnen som finns registrerade i Sverige finns framförallt på landsbygden. Jämtland och Norrbotten ligger inte helt oväntat i toppen av listan av län med flest vapen. Fyra av fem vapen i Sverige är gevär av olika slag.

En del talar sig varma om armborst eller pilbåge eftersom det är tysta vapen. Det är nog bra i teorin, i praktiken är de svårare att hantera än krutvapen. Väldigt få i dagens Sverige hanterar dessa vapen tillräckligt bra för att återdöda zombier. Dessutom är det nog svårt att hitta nya ammunition när pilar och skäktor skjutits bort. Att göra egna pilar är dömt att misslyckas.

Jag är skeptisk till att skjutvapen skulle vara så fantastiskt att ha efter zombieapokalypsen. Såklart är det bra om en kan hantera skjutvapen, men för folk som har lite eller ingen vana så rekommenderar jag inte att förlita sig på det. Vapen ger lätt en känsla av makt och av falsk trygghet. Det är bättre att hålla sig borta och försöka undvika zombier än att tänka att det är som i Call of Duty och bara meja. Såklart kan det finnas situationer när zombier behöver mejas ned, men då är det viktigt att låta tränade människor göra det. Erfarenheten av skjutbanan var att det under kontrollerade former redan på 13 meter är rätt svårt att träffa rätt. Lägg på stress, nervositet och ett rörligt mål så tror jag det blir väldigt knepigt.

Publicerat på januari 22, 2014, i Att överleva och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 19 kommentarer.

 1. Yxa, järnrör, spade eller annat bra tillhygge kommer helt klart vara det mest lämpliga.

 2. Det är otroligt mycket svårare att skjuta än vad folk tror. Och då spelar det ingen roll vad alla påstår, tills de har provat, så vet de ingenting.

 3. Tycker (föga överraskande) att det var ett välskrivet och väldigt intressant inlägg (nu hade jag ju aldrig ställt frågan på ask om jag inte ville veta). Kul med statistiken.

  Nåväl – rent generellt tror jag (som ändå har tämligen regelbunden kontakt med vapen), precis som det skrivits – att har man ingen vapenträning ska man inte försöka sig på att skjuta. Risken för att man skadar sig själv eller tredje part är alldeles för stor och kan inte rättfärdigas.

  Men samtidigt vill jag tro att jag själv inte skulle vilja komma i närkamp med Zombiesar. I strid vill jag ha ett så långt avstånd mellan dem och mig som jag kan.:-)

  (Jag är för övrigt värdelös på kofotsfäktning).

 4. Poliser som handskas med berusade och beväpnade personer har ju uppenbara svårigheter med att få sina skjutvapen att ge önskad effekt, vilket ju understryker din poäng. Och de ska väl ända anses vara tränade i just detta. se bland annat http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18219747.ab

 5. Då det gäller vapen till försvar så måste man beakta att träning och stresshantering är ändå viktigare, Om man inte har träning i att bruka vapen i svåra situationer och tränad i stresshantering så kommer man inte att lyckas använde det på rätt sätt, vilket fallen med poliserna som ändå är tränade bevisar. Det krävs dessutom taktiskt kunnande för att försvara sig med dem. Bättre att satsa på att inte synas eller få sammanstöt.

 6. (Som en liten passus – till det här med vapenlagstiftningar kommer idag – om sisådär en halvtimme – ett nytt inlägg på praeparatus, om nyttan av att bära kniv och lite utredning av de vanligaste föreställningarna om knivlagen).

 7. Det är inte så svårt att lära sig hantera pistol på avstånd upp till 30m och gevär på upp till 100m. Jag känner starkt att avstånd är ens vän när det gäller zombies. 😉

  Det främsta argumentet mot skjutvapen som en del av förberedelser inför zombokalypsen är ju att det medför en stor kostnad att lära sig hantera och köpa in vapen. Har man då en begränsad budget får man väga det mot andra kostnader.

  Ett annat bra argument är att zombies dras till ljud (det vet vi ju) och att effektivt ljuddämpade är snårigt att komma över lagligt.

  Sen tror jag att just bristen på vapenfokus hos dig är en av de saker som gör dig till ett så bra alternativ till andra överlevnadsbloggare. Så det är väl ett slags metaargument för dig att fortsätta ignorera vapenbiten. 😀

 8. Nej det går ju absolut att lära sig skjuta. Men det går inte att bara plocka upp ett vapen och förvänta sig att träffa. Tack, jag läser mer och mer psykologi just nu så det blir inga mer vapeninlägg på ett tag 🙂

 9. Jag vill inte vara dryg eller så, men att inte vapen skulle vara nödvändigt vid en zombieapokalyps är väl ändå trams? Jag har många års erfarenhet av skjutvapen, och om bloggens författare är intresserad av att besöka mig och få provskjuta praktiskt, hojta bara till. Jag skall dessutom då presentera det ultimata zombievapnet, som de flesta klarar av att hantera med lite träning…

  Mvh.

  • Jo jag skriver väl också (även om inlägget är gammalt) att de som kan hantera skjutvapen borde ha med sig såna. Men det är dumt att förlita sig på vapen som en bra lösning på zombieproblemet.

   Men berätta gärna om zombievapnet 🙂

 10. För övrigt vill jag berömma dig för en trevlig blogg!
  Både underhållande och informativ, kommer att följas.
  Angående zombiekursen som hålls i Uppsala, vem håller i kursen?

  Mvh.

 11. Ok, så det är inte du (Herman) som håller kjrsen alltså?

  Det ultimata zombievapnet…du får komma på besök och testa det själv, så kan du skriva om det sen 😉

  Men jag vet inte om det är någon enorm hemlighet direkt, snarare fakta (enligt mig).
  Fick jag välja ETT vapen så är valet busenkelt!

  • 🙂 Nej jag bor inte i Uppsala, men jag håller kursen i Stockholm.

   Jag tänker mig att vilket vapen en väljer beror på situation och kunskap (och tillgänglighet på ammo i långa loppet). Men om du inte vill skriva här så får du väl maila och motivera 🙂

   Som sagt kan jag inte så mkt och är inte särskilt intresserad av vapen.

 12. http://m.youtube.com/watch?v=VM393EyIx-o

  3.30 in i klippet, där har du det!

  Halvautomatisk, kaliber 22lr (du kan bära tusentals skott utan problem), 25-skotts magasin, i princip ingen rekyl (du tappar inte målet ur sikte vid skottillfället), penetrerar en zombieskalle utan problem! Dessutom låg knall, undviker att locka till dig zombiehorder. Ja jag kan rada upp fördelar hela kvällen 🙂

  Och jag har skjutit tusentals skott, praktisk erfarenhet.

  Kaliber 22lr hånas ibland på nätet som en ”meskaliber” men den är grovt underskattad.

  Kanske blir zombiekurs för mig i Uppsala…

 13. För övrigt är det intressant att diskutera ”zombieapokalypsen”. Humor, javisst, men med en underliggande ton av allvar. Zombies kanske inte alls är levande döda…utan kanske endast en metafor…att avhumanisera de plundrande massorna, det hotfulla.

  Lite som att man i det militära får lära sig att ”bekämpa mål” istället för människor…

  Mvh.

 14. Tillägg: ovanstående vapen är såklart licenspliktigt i sverige.
  Vanligt som jaktvapen.

  Mvh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: