Om sjukdom och antibiotika efter zombieapokalypsen

När jag researchade för att göra zombieöverlevnadskalendern så hade jag ett tag ”bredspektrumantiobiotika” med på listan. Men eftersom den typen av kunskap ligger lite i marginalerna för min expertis så frågade jag också en vän och läkare om det verkligen var en bra idé. Svaret var så långt och informativt att det var värt att publicera.

Du undrade om en ska ha med sig ”bredspektrumantibiotika” i sitt prepper-kit. Korta svaret är nja, tvål och rent vatten är generellt sett viktigare. Tokigt använd antibiotika kan bli pannkaka, bäst är förebygga infektioner istället.

Men det ju förstås ett väldigt tråkigt svar. Som en svenskuppfostrad läkare med antibiotikaåterhållsamhet i ryggraden så måste jag komma med en längre utläggning:

imagesDet finns ju inte ett antibiotika eller ett bredspektrumantibiotika, utan många. Och precis som sk ”smala” antibiotika som verkar mot ett fåtal bakteriesorter är olika bredspektrumantibiotika (som verkar på ett större antal bakteriesorter) bra på olika saker. Så vissa är bra för MRSA, andra för tuberkulos, urinvägspatogener, lunginflammationer, hudinfektioner etc. Tricket är att veta vilket som sannolikt hjälper, och även då är det väldigt viktigt att utföra mikrobiologisk diagnostik och resistensbestämning för att hitta ”rätt” antibiotika. Rätt antibiotika är definitionsmässigt det antibiotika som fungerar på bakterien som odlats fram och resistenstypats, samt är så smalt som möjligt för att undvika biverkningar och resistensutveckling. Visst, det finns 2-3 st bredspektrumantibiotika som tar nästan allt. Men de som får den typen av antibiotika är typ folk utan immunförsvar inom högspecialiserad vård, de finns i princip bara för intravenös administrering; allt detta är ganska svårt och farligt att mixtra med i zombieland.

Ju bredare ett antibiotika är desto mer av kroppens snälla bakterier slås ut och det ger plats för elaka bakterier i tarm, urinvägar och på huden. Därför ska man alltid sträva efter så smala antibiotika som möjligt, eller helst inget alls om en kan slippa. Att använda antibiotika hipp som happ utan kunskaper kan lätt ge biverkningar utan effekt på infektionen i fråga, dvs worse deep shit i zombieland. Jag skulle här snabbt vilja berätta om ”antibiotikaburken” i Thailändska strandkiosken där det gick att köpa engångsdoser av olika typer av antibiotika blandat som smågodis. De flesta som köpte antibiotika gjorde det för att de hade diarré, men om de plockade en sort på måfå var den vanligaste sorten en som är bra mot lunginflammation och hudbakterier, men som ofta slår ut snälla bakterier i i tarmen och ger – yes – diarré som biverkan. Doh!

I brist på ett mikrobiologiskt labb i portabel form (vilket inte finns) så skulle det allra bästa vara att ha med sig en sjukvårdskunnig person som har erfarenhet av vanliga infektioner och vanliga antibiotika. De flesta enkla bakterieinfektioner behöver ingen antibiotika alls, immunförsvaret klarar av mycket själv, thank you very much. De flesta antibiotika förhindrar faktiskt bara bakteriernas tillväxt i väntan på att immunförsvaret ska hinna döda bakterierna. Dessutom kan det vara svårt att veta om det är virus eller bakterie som ligger bakom luftvägs- eller tarminfektionen. Det tråkmånsiga svaret är basal hygien:

Det viktigaste att ha med sig i zombieland är en tvål och gärna desinfektionsmedel typ jod om det finns. Dessutom är det viktigt med tillgång till rent vatten och möjlighet att göra upp eld. En människas basala behov av rent vatten beräknas av WHO till 5l/dag i flyktingläger, vilket tyvärr är vår bästa uppskattning av (post-)apokalyptiska omständigheter. Eld/värme går ju att använda desinfekterande, samt för att koka vatten. Att tvätta händerna efter toalettbesök är inte bara en social konvenans som machomän kan strunta i under apokalypsen. Tvätta händerna innan matlagning, rengöra mat, matlagningsutrustning och småsår – pretty fucking important house wife skills! Kvinnor behöver särskilt noga intimhygienregler både för sig själva men även för eventuella partners, prewash is unsexy but good for not dying!

Här är lite tips för olika vanliga infektioner:

Hudinfektioner:
Bra är att vara någorlunda ren som standard, dvs inte allt för många dagars skitlager på sig, även bra om kläderna är hyfsat rena. Med småsår i Zombieland ska man vara jävligt tidigt ute och behandla alla rispor noga. Tvättas i rent vatten två gånger med tvål – gärna jod eller annan antiseptisk lösning på efteråt, kanske täcka med rent tyg/plåster. Klia inte. Tada, kroppen fixar själv! Om en infektion sprider sig och ger feber är förstahandsvalet faktiskt en av våra vanligaste och smalaste antibiotikasorter, långt före olika bredspektrumantibiotika. Förutom vid hund- och människobett förstås.

Tarminfektioner:
Ofta virusburet och nästan alltid helt onödigt med antibiotika, särskilt i vårt kalla klimat. De flesta tarminfektioner läker ut av sig själva även i varmare klimat. Viktigast är vätskebehandling och elektrolytersättning med salt och socker, samt god hygien för smittbegränsning till övriga gruppmedlemmar.

Obehandlad Syfilis

Obehandlad Syfilis

Luftvägsinfektioner:
Oftast virus. Vid bakteriell lunginflammation är det återigen ett av de smalaste preparaten som är förstahandsval för de friska unga personer som förväntas ta sig så långt i apokalypsen att de hinner få lunginflammation.

Gynekologiska/buk- infektioner:

Gynekologiska infektioner och bukinfektioner som blindtarmsinflammation är lite tough shit att få utan tillgång till riktig sjukvård. Antibiotika kan hjälpa de flesta allvarliga gynekologiska infektionerna. En lätt blindtarmsinflammation kan i bästa fall läka ut av sig självt (det var så folk överlevde förr i tiden), antibiotika kan bota även om det finns återfallsrisk senare. Urinvägsinfektioner som ger feber behöver även antibiotika, men här är det extra lurigt då bakterierna ofta är naturligt eller förvärvat resistenta mot många antibiotika – här skulle det där lilla mikrobiologiska labbet verkligen behövas.

Så: Först tvål, därefter kunskap, i sista hand ett så smalt antibiotika som möjligt med rätt inriktning – jag skulle se till att ha en 4-5 olika sorter för olika typer av infektioner. Tvål går ju dessutom att tillverka med tillgång till aska och fett, så det finns ingen ursäkt för att inte tvätta händerna även i de mörkaste framtidsscenarierna. Men det är en helt annan utläggning. Jag håller fortfarande zombieapokalypsen för osannolik så jag har valt att inte ange specifika antibiotikasorter med hänvisning till att den som tror att hen behöver antibiotika i vårt ännu hyfsat civiliserade samhälle bör gå till sin Vårdcentral.

/MvH Dr Jenny!

Annons

Publicerat på december 2, 2013, i Att överleva och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Riktigt intressant och med en väldigt initierad källa! Kul! Tack! Bra jobbat. Själv har jag – efter att kommentarerna i princip dött ut på praeparatus – lite tappat farten med skrivandet. Kul att någon annan faktiskt tar sig tid att skriva något.

    För övrigt är kalendern ungefär det bästa sedan smör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: