Filmtipset: Die Zombiejäger

Die Zombiejäger, Sveriges första zombiefilm, kom ut 2005. Den filmades mellan 2003 och 2005 i Göteborg och började alltså göras i samband med den senaste zombievågen innan zombier blivit trendiga igen. Filmen är på gott och ont en kalkonartad B-film med allt vad det innebär. Den har sina roliga stunder, ibland medvetet och ibland (tror jag) omedvetet.

index

Affischen är awsome!

En zombiesmitta har via infekterad mellanmjölk spridits i Göteborg. Polisen och myndigheterna står lamslagna mot hotet och en grupp på 3 (eller 4) zombiejägare kallas in från Tyskland (därav den tyskklingande titeln). De rensar upp i stan. Men en lönnmördare, Dragonetti, har försvunnit på något oklart uppdrag i Göteborg. Mitt i handlingen finns också en zombiemästare som har ett oklart syfte och en agenda som är förvirrande. Det blir liksom referenser till haitisk tradition och lite magi och tjafs (plus att han ser ut att ha en skeletormask med huggtänder). Den bristande logiken funkar bra som referens till Lucio Fulcis filmer. Dessutom finns det Frankensteins monster-vibbar framåt slutet. Låter det rörigt? Det är det.

Hårdrockaren kan också känna igen Emperor Magus Caligula från Dark Funeral (som också gjort har gjort delar av filmmusiken).

Det är ingen idé att räkna upp varför det här inte är ett filmiskt mästerverk, men den är gjord med passion och god vilja och det kommer filmen långt med. Allt ljud är pålagt i efterhand ”för att få den rätta känslan”. Ett stycke svensk kulturhistoria som man inte kan sätta betyg på. Budgeten var på ca 40 000 SEK, det märks. Kolla lite på klippet nedan.

Publicerat på november 15, 2013, i litteratur och film och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: