Goda råd för att hantera ditt viktigaste vapen

Det viktigaste vapnet för att klara sig när Z-dagen kommer är din hjärna. Den bär du med dig både i staden och i skogen och det är den som verkligen ger oss försprång. Hjärnan går att vässa och det går att träna den så att den inte blir slö. För några dagar sen var det ett bra reportage på radio (P4 Halland) om hur du kan göra för att hålla den skarp.

En av de viktigaste vanorna de nämner är att skratta ofta. Det finns en dröse bra zombiekomedier som kan hjälpa till med det – några tips kan du få från vår senaste zodcast som handlar just om zombies och humor. Positivt tänkande är något jag generellt tycker är överskattat men det finns bra effekter av det. Det finns en del forskningsstöd för detta. Att de i programmet rekommenderar att man ska lukta på citrusfrukter kanske man kan ta med en nypa salt, men ändå.

En annan sak som nämns är att stress och ensamhet påverkar hjärnan negativt. Det skriver t ex Amanda Ripley om i The Unthinkable – Who survives when disasters strike – and why. Att kunna hålla koll på sin tillvaro och inte bli stressad av nya situationer är något vi kan träna på, även om våra förutsättningar att göra det är olika. Ripley slår fast i boken att folk som är förankrade i sitt närområde kl arar sig bättre vid katastrofer och olyckor.

Här är hela listan från programmet:

1) Mat
2) Fysisk träning
3) Positiv tanke
4) Undvik stress
5) Lär nya saker
6) Repetition
7) Omväxling
8) Ta egna beslut
9) Vänner
10) Sömn

Listan i sin helhet visar på att förbereda sig för zombiekatastrofen är sjukt bra för att hålla hjärnan igång. Fysisk träning (Rule No 1 i Zombieland), lära sig nya saker (överlevnad, gruppdynamik, slåss med kofot), umgås med vänner och likasinnade är som godis (inte frukt!) för din hjärna. Så förbered dig på zombiekatastrofen och lev ett långt och bra liv – oavsett om zombiekatastrofen verkligen inträffar. Nu är det visserligen ett tag kvar till nyår, men att förbereda dig för zombieapokalypsen borde vara årets nyårslöfte alla kategorier.

Annons

Publicerat på oktober 28, 2013, i Att överleva. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: