Att överleva zombiekatastrofen är inte en materialsport

När jag surfar runt på överleva zombiekatastrofen-sidor på nätet så hamnar jag nästan alltid på sidor som har vapen och överlevnadsutrustning som sin stora grej. Det ger en missvisande bild av hur vi måste tänka för att klara oss när de kommer. Det finns flera skäl till det. För det första så är det långtifrån säkert att du verkligen befinner dig där du har ditt förråd med grejer när det händer. För det andra så förlitar du dig på saker som du förmodligen inte har full kontroll över. För det tredje så är det extremt sällan vi ser superutrustade överlevare i zombiefilmer. I böcker kan vi dock träffa på dem som t ex galna militärer med huset fullt med vapen. Den första anledningen kanske är den mest verklighetsnära och den sista anledningen är den som har mest tyngd.

Namnlös

OBS mina mad skills i bildhantering

Svenska överlevnadssällskapet (som jag alltid kommer tillbaka till) ser det så här: Viljan att överleva är basen. Att hitta det som gör att du orkar fortsätta fast allt kanske ser mörkt ut. Det här går att träna upp som allt annat, men vissa har mer jävlaranamma i sig i grunden. Ett sätt att träna upp detta är fysiskt räning där du verkligen pushar dig fast du är helt slut som människa. Crossfit är en träningsform som är bra för att träna på att inte sluta fast det gör ont överallt, skaderisken är dock rätt hög. Intervallträning är en annan form som rekommenderas inte bara för att det är ett effektivt sätt att träna utan för att det också är lättare att verkligen ge allt.

images

Klarar sig alltid

Kunskap är en annan faktor som är viktigare än den vassaste katanan eller den mest titanbeklädda kofoten. Ditt viktigaste vapen är alltid din hjärna glöm aldrig det. Ta en snubbe som MacGyver, han klarade sig alltid med sitt know-how. Utrustning kan du bli av med, dina kunskaper och färdigheter bär du alltid med dig. Dessutom är det oftast billigare att lära sig saker än att beställa fräsiga crovels från USA. Dessutom är det roligt att utmana sig och lära sig nya saker. Att kunna odla och hitta ätbara växter är värt mer än 100 måltidsersättningsbars i långa loppet. Starta en studiecirkel vettja!

Utrustning är alltså bara toppen på pyramiden. Det som kan sätta lite guldkant på tillvaron. Göra saker lite lättare, men det får aldrig vara basen i överlevnadstänkande. Det hindrar inte att det är bra på att vara förberedd och att ha saker hemma, men det bör inte vara ett huvudsakligt fokus. Dessutom finns det en hel del sanning i Ani DiFrancos citat; Every tool is a weapon – if you hold it right. Du kan vara kreativ i vad redskap ska och kan användas till.

Varför är det så då? Varför är alltid fokus på häftiga och smarta grejer istället för kunnande och vilja? Jag tror det finns flera förklaringar. En har att göra med konsumtionshysteri och att en del har för mycket pengar. Rätt konsumtion ger status och man får kickar av att köpa/äga grejer, hur meningslösa de än är eller hur lite kunskap man har om hur de egentligen ska användas. En annan förklaring tror jag handlar om att det blir vanligare att man vill ha en quick fix och inte behöva göra jobbiga saker som att lära sig grejer eller förändra en livssituation – ett exempel på det är dieter och träning. Såklart finns här en genusaspekt också. Män tilltalas mer av prepperkulturen och män gillar i större utsträckning flashiga prylar och militära lösningar på sociala problem.

Publicerat på oktober 17, 2013, i Att överleva och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: