The Walking Dead 8 (på svenska)

I dagarna har Stormen – den åttonde volymen av The Walking Dead på svenska – kommit ut på Apart förlag. En anledningen till att köpa  den svenska utgåvan (förutom att det är viktigt att stödja initiativet) är att vi får ett spännande förord. I volym åtta så är det författaren Sara Bergmark Elfgren som skrivit ett bra och intressant förord. Med avstamp i Lasse Bergs fantastiska bok Gryning över Kalahari diskuterar hon människans inneboende godhet och vår genetiskt präglade solidaritet. På sätt och vis är det en annan vinkel på den diskussion som jag förde i förordet till volym sju även om hon lyfter perspektivet från gruppdynamiken till den mänskliga naturen.

thd8Jag tycker att diskussionen om att människan är god eller ond och om den mänskliga naturen är problematisk (Bergmark Elfgren har dock ett bra förhållningssätt till det). Begreppen ond och god har något religiöst över sig och präglas av samtiden. Den mänskliga naturen ser jag också som problematisk eftersom vi oundvikligen formas av den värld vi lever i just nu. Men det går inte att komma ifrån att även i de jävligaste av situationer mår vi bra av att göra andra människor lyckliga. Mycket tyder på att vi är inte är själviska av naturen, tvärtom är solidaritet och omtanke historiskt det som skapat förutsättningarna för att vi ska må bra. Ur ett evolutionärt perspektiv måste vi ta hand om varandra för att klara oss som grupp. Kollektivet är det som ger möjlighet till individuellt liv. Även om det är problematiskt så tycker jag att Lasse Bergs teser är värda att lyfta fram. Särskilt i dagens samhälle som uppmuntrar tanken på att vi är i ständig konkurrens med varandra. Det är synd att väldigt få kopplar ihop det med att nästan alla mår psykiskt dåligt.

Något som jag tycker är intressant ur ett överlevnadsperspektiv i Stormen är hur ett gäng inte vill vara kvar i fängelset och bestämmer sig för att dra. Diskussionen om att vara kvar på ett ställe eller leva ett nomadiskt liv efter zombieapokalypsen är spännande. Det finns fördelar och nackdelar med bägge alternativen. Att vissa lämnar gruppen om än tillfälligt utan demokratiska beslut kan dock vara ödesdigert som det visar sig.

Nu kommer det spoilers så sluta läs om du inte vill veta vad som händer. Slutet är extremt dramatiskt och en anledning till att jag verkligen gillar den här serien. Nästan alla dör och att ta livet av två av de viktigaste personerna fick mig att haja till första gången jag läste serien. Det blev tydligare att faktiskt ingen är säker. Tyrone var också en person som en trodde skulle vara kvar och osäkerheten kring vad som egentligen hände Michonne var på allvar. Det är en kraftfull jävla berättelse med en avslutning som lämnar mig flämtande.

I dagarna har även inbundna volym 9 kommit ut. Men mer om den i ett kommande inlägg…

Annons

Publicerat på oktober 1, 2013, i litteratur och film och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: