Filmtipset: Portrait of a Zombie

Det har kommit ut massor av zombiefilmer bara de senaste två-tre åren. Kvaliteten är såklart varierade eftersom det ofta är lågbudgetfilmer det handlar om. Oavsett kvalitet finns det ofta skaparglädje, fantasi och spännande idéer. Portrait of a Zombie från 2012 är en mock zom doc (på svenska fejkzombiedokumentär) som ger oss lite nytt perspektiv på genren.

Portrait-of-a-zombieFilmen utspelas under ett zombieutbrott i en arbetarklassförort i Dublin. Zombierna är något accepterat i samhället, på samma sätt som arbetslöshet och fattigdom. Ett filmteam gör en dokumentär om en familj som har sin zombieson, Billy, hemma fastbunden i en säng. Filmteamet intervjuar Billys familj, men även grannar och den grupp gangsters som tagit på sig rollen som zombiedödare i en stadsdel som varken polis eller myndigheter verkar bry sig om. Och såklart som alltid i zombiefilmer, går någonting fruktansvärt fel…

I filmen får vi ibland följa dokumentärfilmarnas kamera och ibland får vi se vad som händer runtomkring, eller saker som redan hänt. Det gör det hela lite rörigt och jag tycker inte att den känns riktigt sammanhållen. Logiska luckor är det också gott om, men det är inget ovanligt i zombiegenren. Jag är inte så förtjust i filmen men tycker ändå den gav viss behållning på grund av miljöerna och skildringen av ett mörkt Irland. Ofta är miljöerna det som verkligen gör en zombiefilm sevärd. Förmodligen för att genren är ganska tömd på blod och våld. Det är liksom svårt att göra det intressant.

Särskilt minnesvärt är när Billy äter fostret ur sin flickväns mage, det var en ny scen för mig som lägger sig ganska högt på äckeltoppen.

Trailern finns här:

Annonser

Publicerat på augusti 27, 2013, i litteratur och film och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: