Filmtipset: Hell of the Living Dead

Hell of the Living Dead aka ”Virus”, ”Zombie 2”, ”Night Of The Zombies” och ”Zombie Creeping Flesh” från 1980 är på många sätt representativ för de europeiska zombiefilmer som kom ut i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Det är lika bra att jag gör en lista på de klassiska dragen i filmen:

– Goblin har gjort en stor del av soundtracket

– Det är en italiensk/spansk produktion

– Dialogen och skådespeleriet är taffligt för att uttrycka sig milt

– Blod och inälvor som skvätter samtidigt som folk bara passivt tittar på

– Rasistisk exotisering av urbefolkningar

– En smula naket helt utan anledning (dock mindre än många andra filmer).

– En hel del scener som är fullkomligt obegripliga

Filmen utspelar sig på Papua Nya Guinea, där något företag eller USAs militär har byggt en kemisk anläggning och något radioaktivt. Något där går snett och det sprids ut gas så en massa folk som kommer i kontakt med gasen blir smittsamma lååångsamma zombies. Hell_of_the_Living_Dead-1En liten grupp från någon slags specialstyrka skickas dit och på vägen träffar de på två journalister som vill avslöja vad som egentligen gick snett på kemikaliefabriken. Sen blir de jagade av zombies genom djungeln typ.

Säkert 20 minuter av den 100 minuter långa filmen är naturbilder och antropologisk dokumentationsfilm från Papua. Det är en hel del bilder på fåglar, apor, hoppande råttor och afrikanska elefanter (inga konstigheter). Jag tror det har att göra med att de ville skapa en känsla av autenticitet eftersom de spelat in filmen i Spanien och Italien, men det blir tyvärr inte riktigt bra. Däremot är miljöerna kanon, och naturscenerna bidrar inte alls till något annat än att filmen blir onödigt lång.

Jag gillar den här filmen. Den är trots sina brister en rätt bra zombiefilm, och med alla sina stölder i handling, musik och miljö är den väldigt tidstypisk. Det är en härlig aura av hopplöshet som går igenom filmen, det känns liksom att allt är på väg att kollapsa. Det är alltså inte en ”bra film” men den är helt klart värd att se. Hela filmen finns att se på youtube härligt nog.

Publicerat på juli 31, 2013, i litteratur och film och märkt , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: