Beredskap vid brand

Vi hade en brandövning på jobbet förra veckan. Ur zombieöverlevnadsperspektiv var det såklart väldigt intressant. Bränder är något vi kan räkna med när elen och alla möjliga nedkylningsanläggningar slås ut (särskilt varsam bör man vara i industriområden där det kan finns kemikalier som kan ta eld). För att inte tala om att folk kommer att elda utan att ha kunskap eller vana i hur man gör för att eld ska sprida sig.

rikta mot brandens bas

Rikta mot brandens bas

Det finns en anledning till att det finns brandövningar – att de faktiskt funkar i praktiken. Om man genomfört brandövningar regelbundet minskar drastiskt skador och dödsfall i jämförelse med om man inte haft det. Det finns det statistik på. På skolor genomförs det och på en del arbetsplatser men långt ifrån på alla. Om du inte haft det på din arbetsplats borde du försöka få någon som kommer och pratar om brand och utrymning. Det finns det säkert någon lag på eller nåt.

Det är också viktigt att du har någon sorts plan för vad du ska göra om det börjar brinna i ditt hem. Förutom det uppenbara i att det är viktigt med brandvarnare, bör du hålla koll på trappor och hur du kan ta dig ut genom fönster i värsta fall. Brandskyddsföreningen har en utbildning som man kan göra på nätet för att hålla koll på brandrisker och hur man ska bete sig när det börjar brinna.

Det enda som är värre än att bli jagad av en zombie, är att bli jagad av en brinnande zombie.

Det enda som är värre än att bli jagad av en zombie, är att bli jagad av en brinnande zombie.

Det vore en tråkig historia om du överlevde den första fasen i ett zombieutbrott men sedan brann inne för att du klantat dig med brandsäkerheten. Typ att du värmer din konservburk på trangiakök och förvarar den brännbara vätskan i fel sorts kärl. MSB har checklistor för lägenheter, villor som kan vara bra att hålla koll på.

Gå in och läs på lite om bränder i hemmen på någon av länkarna. Det är viktig kunskap som vi ofta glömmer bort eftersom det ”aldrig händer oss”. Gör det nu.

PS. Försök inte att döda zombies genom att sätta eld på dem. De kommer bara att sprida elden och sen går det åt skogen. Det står till och med i Zombie Survival Guide.

Publicerat på april 26, 2013, i Att överleva och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: