Kort om krisberedskap

Det finns preppers och så finns det preppers. Jag tycker att det finns en sund inställning i att förbereda sig på att saker i ens omgivning kommer att förändras, och att samhället är mer sårbart nu än på länge.  Det finns däremot en dum inställning till att göra att hela ens liv bara kretsar kring det som man ser hos en del preppers idag (kanske mer i USA än i Sverige dock). Eftersom vi inte satsar på en större lokal produktion och stadsodlingar i någon större utsträckning är vi beroende av att alla transporter funkar. Om något skulle gå fel skulle hyllorna i butikerna snabbt bli tomma och vi får äta vetemjöl och olja istället för någon härlig konservmat värmd på ljus eller fältkök.

I dagens samhälle blir vi fostrade in i att allt kommer fortsätta rulla på i samma takt som förut. Trots ökande kunskap om vad klimatförändringarna leder till, att peak oil och peak fosfor (och några andra peakar) står inför dörren så förväntar vi oss att allt rullar på. Det är dumt. Men kollapsen kommer inte med en meteorit, den kommer som korta notiser i våra dagstidningar eller artiklar om någon som råkat ut för något. Att koppla ihop händelserna med varandra och att se att vårt levnadssätt är orsaken görs sällan på riktigt. Vi vill inte se. Det är som en kollektiv förträngningsprocess som är nödvändigt för att samhällshjulen ska snurra.

Ett visst mått av krisberedskap är sunt (en del menar till och med att pessimism kan leda till ett längre och hälsosammare liv). Ha lite extra vatten hemma, ha mat som är lättillagad längst in i skåpet och förnya det förrådet då och då. Lite extra alkogel och en extra hink med lock om vattnet är borta i flera dagar. Civilförsvarsförbundet rekommenderar att du ska kunna klara dig tre dagar utan hjälp. Hur många i städerna har egentligen saker så de klarar sig utan el i tre dagar hemma? Kan du det? I dagens SvD var det en artikel om en ”vanlig” familj som tänkt lite extra. Gör det du med.

Publicerat på mars 19, 2013, i Att överleva och märkt , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: