Bug in eller bug out?

En av de stora frågorna som brukar komma upp när man diskuterar att överleva zombiekatastrofen är huruvid man ska stanna kvar i staden/där man bor (Bug-in) eller sticka ut på landsbygden (Bug-out). Innan vi tar i den ganska stora frågan måste vi fråga oss:

Är det snabba eller långsamma zombies?

Är det zombies som har kvar mänskliga kroppar eller överlever de hur länge som helst utan mat/vatten/vila?

Bor du säkert eller kan ta dig till ett säkert ställe snabbt?

Är du bra på och van med att röra dig i skog och mark/till sjöss och har du ett planerat mål dit du vill?

Är svaret snabba, virusbärande zombies utan övermänskliga egenskaper (som i 28 dagar senare) tror jag det bästa är att stanna hemma, särskilt om du är lite förberedd på t ex längre elavbrott eller liknande. Tänk på att längre strömavbrott inte är så jävla ovanligt i svenska storstäder så ha en eller två extra PET flaskor med vatten i frysboxen. petflaskaMat har man i regel hemma så man klarar sig ett bra tag, även om det kanske är tråkigt att för fjärde dagen i rad äta frityrolja med vetemjöl och socker. Vätska och värme är de två absolut viktigaste punkterna för att klara sig en längre tid i sin lägenhet och värme är inte något problem under större delen av året. Dörrens kvalitet spelar ju såklart roll men det blir vanligare och vanligare med lite tyngre säkerhetsdörrar som står emot rätt mycket. Men har du en 20L dunk med vatten hemma och har någorlunda framförhållning med matlagret (tänk storhandling) så bör du stanna inne och täcka för dörrar och fönster.

När du märker att det blir strömavbrott är tipset att tappa upp vatten i badkar eller i flaskor och burkar för säkerhets skull.

House_courtyard

zombiesäkert hus

De snabba zombierna vill du inte möta. Om du ska lämna ditt hem av en eller annan anledning och har horder av rabiessmittade springande runtomkring dig bör du ha en jävligt bra plan. Och du bör ha gjort den planen medan du inte är utsvulten, trött, frusen eller uttorkad eftersom alla dessa faktorer påverkar ditt logiska tänkande och din möjlighet att se nyktert på din situation.

Att lämna staden bör också göras utifrån en grundplan, med en reservplan i bakhuvudet. Att tänka sig att bil är ett hjälpmedel är ett felsteg. Cykel, till fots eller kanske elmoppe är det rimligaste. Bilen är beroende av framkomliga vägar och bensin. Framkomliga vägar är det ont om när alla redan försökt lämna staden och det är svårt att slanga bensin ur moderna bilar. Men här är det nog improvisation och förmågan att fatta snabba beslut i stressade situationer utifrån tillgänglig fakta det viktigaste.

Det är viktigt att ha ett mål. Planlöst irrande är förödande för moralen. Målet får dock inte vara ristat i sten, utan måste kunna förändras och anpassas efter förutsättningarna.

Bra slutmål.

Bra slutmål.

Utgå från dina förutsättningar, kan du segla eller har ordentlig sjövana är vattnet ett väldigt bra alternativ. Om inte är det ovärt i annat än kortare transportsträckor. Är du van att röra dig i skog och mark är det ett bättre alternativ. Skogen är ett åretruntskafferi om du har rätt kunskaper.

Min poäng är egentligen att frågan om Bug-out eller Bug-in är beroende av kontexten. Av vilka zombier eller vilken katastrof det handlar om. Kunskapen om överlevnadsstrategier och förmågan att fatta beslut är viktigare än att ha flashiga vapen och avancerade verktyg.

Publicerat på mars 1, 2013, i Att överleva och märkt , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: