Det våras för emozombien

Jag spår en ljus framtid för den kännande zombien.  Delvis för att jag just nu läser Varma Kroppar av Isaac Marion (till nästa Zomcast som har den boken som tema). Zombien R har förmåga att känna vissa saker och kommer ihåg delar av sitt liv. R, till skillnad från många av hans meddöda, kan dra vissa slutsatser av sin omgivning och även komma ihåg saker och ha utbyte av andra zombier.

WARM BODIES

Typisk Emozombie från Varma Kroppar

Han gillar t ex att åka i rulltrappan som finns på flygplatsen där han bor. I ett flygplan har han en samling grejer som betyder något för honom. Och han får känslor för en levande tjej (smaka på det Romeo och Julia temat). Det är tydligt en ungdomsbok men jag tycker den än så länge är ganska trivsam.

En kul detalj i Varma kroppar är att hjärnan är den bästa delen att äta. Det är ju i de breda folklagren känt att zombies älskar att äta hjärna trots att det ”uppfanns” i Return of the Living Dead. I Varma kroppar handlar det om att zombierna får de minnen av personen genom att äta hjärnan. De kan också känna vissa av personens känslor.

BBC 3 har också på gång en zombieserie som verkar spännande. Den heter In The Flesh och har premiär någon gång i år. De döda börjar leva igenom och enligt BBC själva så är det en story om förlåtelse, förnekelse, accepterande. Det verkar som om också de zombierna i första hand inte är blodtörstiga utan kan rehabiliteras in i samhället. Det är lite samma tema som John Ajvide Lindkvist har i sin briljanta Hanteringen av odöda. Varma kroppar släpps också som film i dagarna för övrigt (svensk biopremiär 5 april dock).

tv_in_the_flesh_still_1

In The Flesh

Förändringar av zombien är inget nytt. Den har hela tiden förändrats. Ett exempel är Romeros zombiefilmer som har en linje där zombien med tiden blir mer medveten. Det är många som tycker väldigt illa om förändringar av zombien och som vill att den ska skilja sig från andra monster genom att vara mer tom. Jag tycker att det inte gör så mycket att genren breddas, det är spännande och den gamla långsamma zombien finns ju kvar vad som än händer liksom. Skriv gärna en rad om vad du tycker om den här utvecklingen.

Annons

Publicerat på januari 27, 2013, i zombies i allmänhet och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Lustigt att så många som är emot att zombierna utvecklas hänvisar till Romeros filmer…

  2. Såg Warm Bodies på bio i helgen 🙂 Den var ganska rolig tycker jag 🙂
    Kan dock inte jämföra den med boken, då jag inte läst den. Så har ingen aning om hur de förhåller sig till varandra.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: