Bug Out Bag
Pratar man om att överleva en katastrof så kommer man ganska snabbt in på Bug Out Bags (eller BOB som de kallas). Det handlar alltså om den väska med väsentligheter som bör ska stå innanför dörren så när The Shit Hits The Fan är det bara att ta den och dra. Man ska inte alls behöva tänka på att packa. Inom prepperskulturen diskuteras detta ganska mycket. På preppersforumet Swedish Survivalist har BOBen en egen del som ett exempel, men jag får känslan av att BOBen inte är särskilt framträdande i Sverige.
På ställen där naturkatastrofer är vanligare kan jag tänka mig att det finns en större poäng i att ha viktiga grejer samlade på en plats. En deltagare på förra årets zombiekurs som bott i Tokyo berättade att det där var vanligt att folk hade en ryggsäck med lite förnödenheter i vid händelse av jordbävning. Där är det inte en fråga om Jordbävningen kommer, utan när. I Sverige lever vi inte under samma hot om naturkatastrofer, även om vårt klimat blir mer och mer oförutsägbart. Men eftersom jag fick en fråga om vad man egentligen skulle ha i sin BOB på min facebooksida har jag ändå gjort ett inlägg tillsammans med kursledarkamraten Johan som vandrar mycket och har bra koll på sånt. Listan gäller alltså utifrån vad som kan vara rimligt att en människa har hemma när zombierna kommer (när jag bildgooglar Bug Out Bag så har hälften av bilderna automatvapen bredvid ryggsäcken).
Det finns angreppssätt som vi tänkte diskutera. Dels där man lägger ned ordentligt med pengar i förväg på BOBen, dels en BOB som de flesta skulle kunna skrapa ihop till hemma. Vi kan kalla de olika varianterna: Ultralätt och Sosse.
Fördelarna med ett ultralätt koncept är många, med en lättare packning kan man t ex röra sig snabbare och under längre tid. Man har även större möjlighet att fortsätta bära på all sin livsviktiga packning vid stor utmattning eller skada. Nackdelarna är egentligen bara två: Priset och att grejerna ofta är något mindre hållbara.
Sossevarianten handlar mer om att ha saker hemma som är användbara även i vardagen. Ultralätt är bra för vandrare och liknande men man har begränsad nytta av de prylarna i vardagen.
Prio ett är såklart ett par bra skor. Utan bra skor kan du inte röra dig som du vill och chansen att skada sig när man går långt är betydligt högre om du t ex bara har Converse. Vilken typ av ryggsäck du väljer är också viktigt. Många av de lite dyrare vandringsryggsäckarna har vattenbehållare i ryggen, det är ett bra sätt att frakta vatten på. Sikta in dig på ca 50 L, är den större är risken att du packar ned saker du egentligen inte behöver.
Du behöver tänka på vilka fysiska behov du vill uppfylla med din packning. Civilförsvaret brukar prata om: mat, vatten, värme, vila och psyke som de mänskliga behoven i överlevnadssituationer. Vi vill såklart också lägga till zombies.
Vatten är tungt, men livsnödvändigt. För att må riktigt bra ska du gärna dricka runt tre liter per dag och om du kan är det såklart väldigt bra att lyckas hålla sig på den nivån. I din packning bör du ha minst en liter vatten och sedan koka eller på annat vis rena vatten du hittar längs vägen. Ett enkelt och billigt sätt att rena vattnen är att använda vanligt tvättklorin (4-6%). Tillsätt 2 droppar klorin per liter vatten. Det finns också vattenreningstabletter att köpa på friluftsbutiker och apotek eller så kan du skaffa en vattenreningspump.
Mat kan även det skilja väldigt i vikt beroende på vad du väljer. Har du en bunt förpackningar frystorkad mat med lång hållbarhet som gör att du kommer klara dig de första dygnen är naturligtvis det det absolut bästa. Några tetrapack med t ex bön och majsblandning och nypon/blåbärssoppa är bra att ha i sossevarianten. Det är ju även bra att ha hemma för längre strömavbrott eller liknande.
I värme ingår kläder och de grejer du behöver för att sova. När det kommer till kläder som kommer det vara otroligt frestande att ta med massa extratröjor, underkläder och extra t-tröjor. Regeln du bör hålla dig till är följande: Ett plagg per funktion förutom strumpor, underkläder och t-tröja där man kan kosta på sig ett extra par så man kan tvätta det man inte har på sig för tillfället. Har du en plan med att använda t ex två lite tunnare tröjor enligt lager på lagerprincipen är det naturligtvis ingen dödssynd att bryta mot regeln så länge man gör det med en tanke. I det yttre lagret är det en stor fördel om jacka och byxor är regntäta så du slipper han dubbla uppsättningar byxor och jackor. Funktionsmaterial är mycket bättre än bomull eftersom de torkar snabbare.
När det kommer till vilken sovutrustning du ska ha med dig så beror det ju helt på vilken situation du vill vara förberedd på. Tänker du sova i hus behöver du kanske inget mer än en sovsäck, medan du kanske behöver ett litet tält eller en hängmatta om du tänker dig att vandra genom skogar på väg till ditt eventuella slutmål. Vad gäller det sistnämnda kan hängmattelösningen ha stora fördelar i en
zombiesituation i och med att du då med lite ansträngning kan sova såpass högt upp från marken att du inte kan bli överraskad av en hungrig krabat mitt i natten. Att tänka på är att man gärna ska kunna klättra ur hängmattan till någon gren där man på ett mindre livsfarligt sätt kan åtgärda de ovälkomna besökarna.
Psyket är det svårt att packa för, men någon typ av underhållning som tärningar för Yatzy eller spelkort kan vara bra. Pulverkaffe kan få liv i de mest avslocknade livsandarna och någon typ av socker eller choklad kan göra under när du måste göra viktiga beslut. Vid lågt blodsocker är man betydligt trögare och sämre än vid normaltillståndet. En vevradio är också bra för psyket för att kunna få information om vad som händer och eventuellt platser som är säkra eller osäkra att vara på.
Mot zombierna är det kofoten du behöver tänka på (mer om närstridsvapen här) och kanske något projektilvapen du kan använda. Risken med skjutvapen är förutom att de låter mycket att man förlitar sig på dem istället för på sin mobilitet.
Detta bör också ingå i packningen:
En bra kniv, två tändare i separata plastpåsar, braständare, disktrasa som handduk, hygienartiklar (tvål, tandborste, tandkräm, toapapper), pannlampa + extra batterier, stormkök + bränsle, sjukvårdskit, magmedicin, silvertejp, kondomer för vattenförvaring, tamponger för sårtvätt och braständning, ziplockpåsar, kompass och eventuellt karta över användbara områden, fiskelina och kokar, liten överlevnadsbok för svenska förhållanden.
En bubblare för den evige optimisten skulle kunna vara saker som frön och en översiktig beskrivning om hur man odlar dessa och liknande saker i samma anda.
Publicerat på december 5, 2012, i Att överleva och märkt överlevnad, bob, bug out bag, utrustning. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.
Lämna en kommentar
Kommentarer 0