Dagens zombiefilm: War of the Dead

Inte alla ”…of the Dead” är Romero-filmer. War of the Dead (som också släppts som Stone’s War)  från 2011 är roligt nog en finsk action/skräck zombiefilm inspelad i Litauen. Nämnde jag nazizombies? Det är med nazizombies.

1939 höll tyskarna på med ett anti död-projekt i de finska skogarna. Det gick helt i sin ordning fruktansvärt fel och lades ned. Två år senare kommer en finsk/amerikansk trupp för att på oklara grunder hitta och förstöra en bunker. De börjar slåss med ryska trupper och senare också med odöda. Efter om och men kommer de få överlevande från Finskamerikanerna till bunkern och förstår vad uppdraget verkar ha handlat om från början.

Filmen hade nog egentligen klarat sig utan zombies. Den hade definitivt klarat sig bättre om den inte hela tiden explicit förklarat vad som händer. Den hade också klarat sig bättre utan hoppade, boxande och supersnabba zombies. Slagsmålsscener är ganska tråkiga och det är inte bättre för att det är zombies som försöker nita istället för bita sina offer. Zombiernas vilja och drivkrafter var dock svåra att förstå sig på trots övertydligheten. På sätt och vis finns det likheter till Lucio Fulcis zombiefilmer i det att logiken är rätt oviktig. Det var mer som att de ville göra varje scen häftig än att sätta ihop en bra helhet. Karaktärerna är också ganska tråkiga och jag känner inget speciellt för dem. Alla förutsättningar för en kalkonfilm finns alltså på plats.

Men filmen är inte så dålig som den skulle kunde vara. Den börjar riktigt bra och är faktiskt riktigt snygg och zombierna skulle platsa i högbudgetfilmer. Den börjar också rätt bra och det är uppfriskande att miljön är lite okonventionell. Det känns dock som att den har potential som den slarvar bort i försök att göra fräsig action istället för krypande skräck.

Trailern är bättre än filmen (även om filmen är föredömliga 85 minuter lång)

Publicerat på september 10, 2012, i litteratur och film och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Det är tydligen en amerikansk produktion men regissör och manusförfattaren är finne och rätt många av skådisarna också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: