Snabba eller långsamma?

Ibland får jag frågan om zombies är snabba eller långsamma. Det är lite svårt att direkt svara på frågan eftersom det finns olika spår att tänka i. Ur en överlevnadssynpunkt skulle jag säga att det leder till två olika strategier. Jag återkommer till det. Om vi går tillbaka lite historiskt för att se hur zombien utvecklats så har zombien varit långsam. Enligt den haitiska traditionen är de långsamma (förmodligen på grund av hjärnskador) och rätt slöa på det stora hela. Den moderna zombien beter sig på olika sätt. Sedan 28 dagar senare har det kommit en hel del filmer där de inte alls är långsamma (även om de var både snabba och starka i t ex Return of the Living Dead).

En rolig detalj är att tiden från att man blir smittad till man har blivit zombie verkar hänga ihop med hur rörlig zombien är. I Max Brooks Zombie Survival Guide tar det ca ett dygn vilket verkar vara någon slags standard för långsamma zombies. I 28 dagar senare tar det bara någon minut. Det har väl att göra med dramatiken antar jag, men smittospridningen borde bli ganska annorlunda också. Om det är lång inkubationstid kan man nog räkna med att det blir globalt snabbare.

Det finns något komiskt i den långsamma zombien. Man kan knuffa omkull den och fly genom ett gäng. Det finns inget komiskt i något som springer mot dig med blod kring munnen. Samtidigt representerar de olika hot. Den långsamma är naturen som väller fram, antalet är det som gör dem farliga och håller man huvudet kallt kan man klara sig. Eller som överklassens rädsla för pöbeln.

Överlevnadsstrategierna då? Tar vi exemplen med 28 dagar senare är nog det vettigaste att i så långt det går hålla sig instängd på ett ”säkert” ställe. Det värsta blåser över på en månad. Det är fortfarande människor som behöver energi för att klara sig, Max Brooks zombies har dock en livstid på 3-5 år vilket gör stadsmiljön synnerligen olämplig. Då är det bättre att lämna staden (som jag tidigare skrivit). Att göra en bra barrikad i hemmet är förmodligen inte så svårt såvida man inte bor på bottenvåningen och har många fönster. Ett annat problem för stadsbor är att många ytterdörrar har elektriska låsmekanismer. Jag vet faktiskt inte hur de reagerar på frånvaron av ström. Jag vill mest påpeka att det finns en massa saker som vi inte tänker på som kommer att förändras. Ett annat problem är ju att ha vätska för en månad i sitt safe place. Visst går det att destillera urin till vatten med ganska enkla medel men det räcker inte så länge.

Publicerat på juni 20, 2012, i Att överleva, zombies i allmänhet och märkt , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: