Vem överlever katastrofer?

Jag håller på att läsa en spännande bok skriven av Amanda Ripley. Den heter The Unthinkable – Who Survives When Disaster Strikes – And Why. Amanda Ripley är journalist och skriver bland annat för Time Magazine. I The Unthinkable har hon gjort studier och intervjuer kring folk som överlevt katastrofer (fartygsförlisningar, Twin Towers, stormen Katrina, tsunamis, stora bränder etc).

Boken är väldigt intressant för alla som någon gång fantiserat om vad man skulle göra när något oväntat händer. Precis som Anders Fridborg brukar prata om så finns det flera gemensamma nämnare i hur människor reagerar på när något händer. Panik utbryter sällan, folk verkar bli sävliga och en smula förvirrade enligt Ripley. Hon berättar om hur människor som ska evakuera byggnader går omkring på sitt kontor och funderar på vad man ska ta med sig istället för att skyndsamt lämna byggnaden.

De tre huvudfaserna vi går igenom när vi drabbas av något fruktansvärt eller oväntat är: 1. Förnekelse. 2. Överläggning. 3. Beslutande momentet. Inga nyheter direkt men exemplen hon tar upp i boken är väldigt intressanta. Först vill inte hjärnan tro på det som bryter med vardagens rutiner, sedan börjar man förstå och försöker förklara för sig själv vad som hänt och sist agerar man (om man tagit sig igenom de två första så snabbt att man inte hunnit stryka med).

Det viktigaste är egentligen ett av appendixen till boken. Här berättar hon om hur du boostar dina överlevnadschanser vid en katastrof i sex punkter.

1. Attityd  Folk som tänker positivt och tänker att de kan förändra sin tillvaro har större chanser att klara sig. Rätt svårt att träna upp, men Ripley menar att det finns tekniker för att lära sig se möjligheter.

2. Lär känna dina grannar  I ett samhälle där alla ska klara sig själva och folk inte litar på varandra klarar vi oss sämre. Känner man sina grannar har man större chans att tillsammans fixa det man behöver. Att ha en grillfest med grannarna på gården är inte bara kul, det kan också en dag rädda ditt liv.

3. Bli mindre orolig  Oro leder ofta till att man missbedömer en situation och fattar felaktiga beslut utifrån det man upplever. Ripleys tips här att fokusera på andningen mer i vardagen.

4. Gå ned i vikt  Skriven i en amerikansk kontext där ganska stor del av befolkningen lider av fetma är detta råd kanske viktigare än i Sverige. Men man kanske kan översätta det med att hålla sig i form.

5. Gör en riskbedömning av ditt liv Bor du i ett område där översvämningar, snöstormar eller jordbävningar är vanliga borde du ha någon sorts beredskap för det. Bor du i stan kanske elavbrott är något du bör vara förberedd på? Skaffa brandvarnare, brandsläckare och lägg in en matta på ditt hala badrumsgolv.

6. Träna hjärnan  Hjärnan älskar att ha gjort saker förut. Det är inte en slump att vi har brandövningar på skolor eller att flygvärdinnor tränar på vad som händer vid en krasch. Få ditt jobb att ha brandövningar etc.

Summasumarum är boken intressant på flera plan. Det är spännande läsning och intressanta exempel på människoöden samtidigt som det faktiskt känns som om man är lite bättre förberedd på att agera när något jobbigt inträffar. Boken är väldigt amerikansk och det kan ibland känns jobbigt (positivt tänkande, heja världens bästa land USA och sånt) men på det stora hela verkligen läsvärd inför den kommande apokalypsen.

Annons

Publicerat på april 24, 2012, i Att överleva. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: