Intervju med Fredrik Hiller om ZON 261

Fler än jag har nog sett trailern till Zon 261 och undrar när den kommer. Jag fick chansen att ställa några frågor till regissören Fredrik Hiller om vad som händer och vad som är på gång.

Hej Fredrik! Jag vet att många är nyfikna efter att ha sett trailern på zon 261. När förväntas den bli klar egentligen?
Vi får se. Det är som bekant svårt att göra genrefilm i Sverige. Jag vet ju, efter det stora intresse vi har mött för ZON 261, att det finns en publik och en stor sådan. Men det gäller att lyckas övertyga finansiärer om det, vilket vi ännu inte har gjort. I den bästa av världar spelar vi in hösten 2013, med premiär efterföljande år. Men med största sannolikhet kommer det inte att gå så fort.

Det enda jag vet är att den kommer att göras, dock inte när. Jag vill passa på att tacka alla som har visat intresse, det ger oss mycket energi för att driva projektet framåt. En kille har skickat mig en tavla han målar av monstergeneralen mot en backdrop av ett brinnande Landskrona. Tack till alla er! Hoppas vi träffas under inspelningen.

En idé vi funderar på är att, liksom med IRON SKY, lägga ut projektet för crowd funding. Vi vill erbjuda något konkret i gengäld – kanske medverkan i filmen som zombie?

Hur fick du idén att göra en zombiefilm och varför tror du intresset för zombies är så stort just nu?
Mycket bra fråga. Min idé med zombies är att jag ville hitta en metafor för främlingsfientlighet, som ju, som vi alla vet, eskalerar i Europa just nu. Psykologiskt så projicerar människan ju våra icke-önskvärda egenskaper på ett offerlamm, som får bära de egenskaper som vi inte vill se hos oss själva. Och lämpliga offerlamm är ju all de som avviker på något sätt: de som klär sig annorlunda, de som har en fysisk defekt, de som har en anann hår- eller hudfärg, de som har en annan sexuell läggning, de som kommer någon annanstans ifrån. Det vill säga, vi skapar monster av de främmande – för att det tjänar våra syften, för att det ger oss en (temporär) psykologisk lättnad.

Mitt syfte med filmen ZON 261 är att gestalta de mekanismerna och ställa oss frågan: Kommer det alltid att vara så? Eller finns det något sätt att se bortom projektionerna?

Varför det är så stort intresse för zombies just nu har jag ingen aning om. Zombies är ju en myt som inte tillhör vår kontinent, den kommer ju från andra sidan Atlanten, från Västindien. Jag tror egentligen inte att et är zombies per se som lockar oss, utan katastrofperspektivet. I denna värld av lyx och överflöd och ohejdad materialism och inredningsprogram och tidningar och ljust och fräscht och köksöar och matlagningsshower och buffelmozzarella och kycklingbröst i Panchetta-skinka, vad skulle hända om allt det togs ifrån oss? När vi ingenting har kvar av civilisationens frukter, vad skulle vi istället få tillbaka? Vad skulle vi hitta, som har gått förlorad under civilisationens utveckling? Vad skulle vi vinna på att kastas ut från Edens lustgård?

Rasism har använts i zombiefilmer sedan den första filmen White Zombie, men även i Night of the Living Dead, är det något som du själv förknippar med zombies?
Som sagt vill jag använda ”monstersjukan” som en metafor för främlingsfientlighet. ZON 261 innehåller en turning point, i samma storlek som THE USUAL SUSPECTS och FIGHT CLUB, som adresserar den här tematiken. Mer än så kan jag inte avslöja…

Slutligen vilken är din favoritfilm i zombiegenren och varför?
Min favoritfilm är nog dels 28 DAYS LATER samt, fast det inte är en film utan en serie och teveserie, WALKING DEAD. Den förstnämnda för att zombies inte haltar runt och är odöda, utan kan springa och är smittade av viruset ”rage”. En kraftfull psykologisk metafor för en mänsklig egenskap, helt enkelt. Dessutom effektivt gjord och bra spelad.
Walking Dead – speciellt den tecknade serien – för att den inte fokar på monstren utan på människorna, deras kamp mot monstren, deras kamp mot varandra – och deras kamp mot sig själva. För att vi får se hur den yttre kampen långsamt och gradvis förändrar dem. Vissa till det bättre, andra till det sämre.

Tack så mycket och vi hoppas höra mer om Zon 261 när det börjar dra ihop sig.

Publicerat på april 22, 2012, i zombies i allmänhet och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: