Definitionen av en zombie

”Vad är en zombie” frågar folk mig ibland. Personligen är jag ganska liberal i vad som är en zombie. Jag tycker katastrofscenariot är mer intressant än själva monstret. För mig får de springa, inte ens vara odöda, använda verktyg och ha viss tankeförmåga – jag kallar dem ändå för zombies. Den traditionella bilden av långsamma helt hjärndöda (hö hö) zombies stöds inte ens av Romero då de i Night of the Living Dead t ex kan använda redskap, är rädda för eld och kan småspringa lite lätt (för att inte tala om vad de kan göra i Land of the Dead). Det är alltså inte helt lätt att rakt av definiera vad en zombie är.

Några definitioner från viktiga källor:

– Zompoc ger en ganska bred definition ”a reanimated corpse or a mindless human being”.

– Zombie Survival Guide menar att det är ett virus som heter Solanum som smittar, dödar och återuppväcker.

– Wikipedia pratar mer om den klassiska Haitizombien: ”Zombie (ordet är direkt hämtat från engelska) är i främst den karibiska versionen av voodoo en människa vars sinne behärskas av en annan eller vars viljeförmåga helt försvunnit, alternativt en död människa vars kropp återfått livet enbart i så måtto att den kan röra sig och eventuellt utföra en mästares order. Det finns mycket få vetenskapliga belägg på verkliga zombier. Trots att zombier i grunden är en relativt sällsynt avart av voodoo, har figuren i form av en människoätande odöd blivit en vanlig kliché i skräckfilmer (det finns särskilda zombiefilmer) och datorspel där spelserierna Resident Evil och Left 4 Dead tillhör de mest kända.”

Zombie Research Society har en tredelad definition: 1. It is a reanimated human corpse 2. It is relentlessly aggressive 3. It is biologically infected and infectious. Den täcker in ganska bra den moderna zombien.

Jag tycker som sagt att frågan om deras odödhet är den minst intressanta (även om det såklart spelar roll för hur man ska döda dem). Aggressiviteten är en viktig komponent som skiljer Haitizombien, som inte är aggressiv utan bara lyder order från sin mästare, från den moderna sorten. Smittsamheten är också en viktig ingrediens för den moderna zombien. Det var någon gång under 50 talet som smittsamheten dök upp i zombiefilmer. Det behövde inte handla om just bett/kroppsvätska, man blev helt enkelt zombie om man blev dödad av en annan zombie (se till exempel The Zombies of Mora Tau).

Skriv gärna en rad om hur du definierar en zombie.

Publicerat på mars 30, 2012, i zombies i allmänhet och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. De äter kött, företrädelsevis människokött (i böcker iaf). Ibland äter de djur som i Walking Dead där de åt upp en jättefin häst till min stora förskräckelse. I vissa böcker (The reapers are the angels bl a) äter människor zombiekött.

    De har inget konsekvenstänkande alls, vilket är svårt för mänskligheten att hantera. Ej heller har de någon självbevarelsedrift utan hasar gladeligen genom eld eller andra livsfarliga hinder. Det är en jobbig egenskap som de har.

    Jag håller med, det är själva hanteringen av situationen som är intressant och roligt att tänka på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: