Fredrik Strage, republikaner och myter om att överleva zombiekatastrofen

I dagens DN skrev Fredrik Strage om republikanska primärvalet, rednecks och zombies. Det säger en del om zombies popularitet, att referera till zombies eller zombieapokalypsen (Zompoc) är inga konstigheter. Strage drar däremot fel slutsatser (och en av de vanliga myterna kommer upp). I slutet av sitt inlägg skriver han:

Men det är uppenbart att de högerkristna freaksen är bättre på överlevnad. Om zombieapokalypsen inträffade skulle vi svenskar reagera som efter tsunamin och utbrista: ”Vi har inte fått någon information!”

Lydigt skulle vi rada upp oss för att vaccineras mot zombiesjuka (även om sprutan inte hjälpte utan bara gav oss narkolepsi). Vi skulle kräva ministrars avgång, medan de levande döda tuggade sig genom befolkningen, eftersom vi lärt oss att myndigheterna ska ta hand om oss. Sydstatarna skulle inte gnälla. De skulle dra ut i skogen med ”all kinds of guns”. Och de skulle antagligen ha Jesus på sin sida.

Ja, det stämmer nog bra att många av de i USA som förbereder sig för någon typ av apokalyptiskt scenario har en hyfsat bra chans att klara sig. Säkert skulle de försvara sig själva och sin familj eller grupp med glädje. Däremot skulle de själva ödelägga samhället och omöjliggöra att någon typ av civilisation skulle återuppstå. Det går inte att bygga ett samhälle på att alla ska klara sig själva och att livet är en kamp mellan individerna som lever där, det blir varken trevligt eller främjar utveckling. Och survivalismen bygger just på att var och en ska klara sig själv och inte att skapa tillit mellan människor. Det är dock skillnad på att vara förberedd på att samhället kommer att förändras radikalt i vår livstid  och att bara leva för just det. Kanske kan man säga att det är lika dumt att bara leva för morgondagen som att leva som att det inte fanns någon morgondag alls.

När svenskarna skulle följa statens direktiv för hur vi skulle göra När det händer skulle vi stänga in oss i våra hem, stänga fönster och dörrar och lyssna på radio. Och är det en zombiekatastrof man vill undvika är det det absolut mest önskvärda beteendet. Det finns mycket att raljera över Svenskars påstådda oförmåga att tänka och handla själva. Ofta är det ganska roligt, ibland är det träffande men sällan reflekterar vi över vad det omvända skulle innebära. Trots alla problem med en knuten näve i fickan istället för en knuten näve i luften så är det rätt fint att vi litar på samhället och framförallt på varandra.

Om jag själv var en av de där ute i skogen, skulle i alla fall jag vara betydligt räddare för ett gäng trigger happy, rädda sydstatare med ”all kinds of guns” än för sävligt långsamma zombies. För det stora problemet efter Det hänt är inte zombies. Det är andra rädda människor med begränsade resurser.

Publicerat på mars 16, 2012, i Att överleva och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: