Att överleva

Det fina med i princip alla filmer på zombietemat är att man alltid identifierar sig med de överlevande. Det är därför precis varenda en som någon gång sett en apokalyptisk zombiefilm också funderat: Vad skulle jag göra när katastrofen kommer.

Det är nog det som gör att genren vuxit i popularitet explosionsartat de senaste åren. Vi är trötta på att vara den lilla människan som ingen märker. Vi är inte dem på annonspelare, eller som det görs radiodokumentärer om. Vi är inte dem som blir tillfrågade om vad som händer i samhället eller som står på de stora scenerna och säger de rätta sakerna. Men det är dem vi ser och det är dem vi lär oss att se upp till. Zombiefiktionens hjältar är dock vi. Det är snutar, sjuksköterskor, diversearbetare, cykelbud och hemmafruar. Såna vi känner igen oss i och som lever upp till sin verkliga potential. Precis som vi någonstans längtar efter att göra. Det är naturligtvis helt vansinnigt, men vi har de begär som samhället ger oss. Att sträva uppåt och bli någon. Efter katastrofen vänds alla stenarna och du eller jag kan vara huvudpersonen. Trams naturligtvis men frestande för sinnet.

Men någonstans vore det  ändå skönt släppa alla vardagens bekymmer, att man är trött på chefen, att man glömde duscha eller att man har en krånglig relation till sina partner/föräldrar/barn/grannar. Det enda som finns kvar är kampen för att överleva. Det är en enkelhet vi inte har i samhället. Och det är tur.

Publicerat på mars 12, 2012, i Att överleva. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det var en programförklaring som heter duga! Joe McKinney skulle nicka igenkännande. Det ska bli riktigt kul att följa den här bloggen!

  2. Ungefär som att när man inte har mat har man ett problem, men hålls svälten stången har man hundra problem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: